O lume pe şine, în miniatură

Data publicării:
GARA SINAIA

Trenuleţe în miniatură, care traversează peisaje dintre cele mai variate, de la orăşele cochete de munte până la sătucuri desprinse parcă din poveşti. Atenţia oferită până şi celui mai mic detaliu impresionează. În clădirea Gării Regale din Sinaia puteţi admira o dioramă unică. Expoziţia de trenuleţe în miniatură e completă. Veţi admira garnituri, şine, depouri, tunele, viaducte şi pasarele ţesute într-un peisaj de vis. 

Faceţi cumva şi întrerupeţi-vă călătoria în Gara Sinaia. Merită un răgaz, măcar până la următorul tren. Micul oraş de munte e superb, iar frumuseţile încep... chiar din gară.

"Clădirea care adăposteşte expoziţia de trenuri în miniatură a fost construită în anul 1886 şi este considerată a fi prima Gară Regală din România. Adesea a servit ca salon de primire a vizitatorilor. Aici, familia regală primea oaspeţii care ajungeau în oraş cu trenul",  Sorina Secelean - reporter Digi24.

Grija pentru detalii face ca mica lume adăpostită de expoziţia de trenuleţe să pară vie. 

Clãdirile sunt atent lucrate, iar omuleţii... sunt adevărate opere de artă: dacă te uiţi prin lupă, vei vedea că micile figurine împrumută chiar şi expresiile de pe chipurilor oamenilor pe care îi imită.

Casele sunt ordonate în spiritul şi cu farmecul aşezãrilor occidentale de la începutul secolului trecut. Iar ceea ce dã cu adevãrat viaţã machetei sunt lucurile mereu în mişcare. Un sudor care reparã mecanismul unei locomotive, în depou, un semafor, o fântânã artezianã sau, dacã ne mutãm în peisajul rural, o gospodinã care bate covoare, mori de vânt, o cascadã şi...o surprizã pentru cei cu simţul umorului ceva mai dezvoltat... 

"Nimeni nu e trist. Aici văd numai zâmbet, văd, câteodată, lacrimi de bucurie, văd fericire", Liliana Savu - gazda expoziţiei.

"Am venit şi în primăvară, doar noi doi şi acum am venit şi cu copilul. De unde sunteţi? Din Baia Mare.  Cu ocazia asta, măcar mai vizităm şI alte locuri, vrem să mergem la Castel, la Mănăstire, la Cazino", vizitator. 

"De fiecare dată când ajung aici, mã simt copil. Ce v-a atras atenţia în mod deosebit? Detaliul. Într-adevăr, sunt foarte bine realizate la scarã micã şi cred că, pentru copii, este o atracţie formidabilă" , vizitator.

Expoziţia nu este doar despre trenuri. Este despre oameni, locuri, aşezãri şi orânduiri sociale. Privitã de sus pare o lume care a adunat din culorile şi obiceiurile întregului mapamond şi le-a adus împreunã, într-o ordine aproape perfectã.

"Imaginea cea mai reprezentativã pentru oraşul Sinaia este cea care ne arată un peisaj de iarnă. Deasupra tunelului prin care trec trenurile avem un telescaun perfect funcţional, în imediata apropiere patinoarul, pentru că se apropie sărbătorile avem şi un brad împodobit, zăpadă din belşug şi oameni aşezaţi în scene parcă desprinse din viaţa de zi cu zi", Sorina Secelean - reporter Digi24. 

Macheta i-a aparţinut lui Alberto Drera, un italian ajuns în pãrţile locului cu afaceri. Era mare pasionat de trenurile în miniatură. Dupã moartea sa, întreaga colecţie a fost donatã de fiica sa CFR-ului.

"La subsolul casei, tot ce vedeţi în expoziţie avea pe module mai mici, sau în cutii iar ca să fie în forma aceasta au muncit şase pasionaţi, prieteni de-ai lui. A fost un om frumos, care a venit în România şi s-a îndrãgostit foarte tare de Sinaia, şi-a fãcut casã aici şi chiar a murit în casa lui din Sinaia, în 2007",  Liliana Savu - gazda expoziţiei.

Tot în micul salon regal, reabilitat de italianul Drera, este amenajat şi un loc de joacã pentru copii. Aici, micuţii pot vedea cum e să fii conductor de locomotive.

Expoziţia a fost deschisã în anul 2009 şi poate fi vizitatã zilnic de la ora 10:00 la 18:00. Intrarea în micul muzeu al trenurilor în miniaturã costã zece lei pentru adulţi şi şapte lei pentru copii.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri