Sari la conținut

Operaţie în premieră la Timişoara

Chirurgul care a realizat cu succes primul transplant de uter din lume a făcut astăzi echipă cu medicii din Timişoara. Specialistul italian le-a împărtăşit doctorilor de la noi din ţară şi cunoştinţele pe care le are în tratarea afecţiunilor hepatice. Împreună cu o echipă de la Spitalul Judeţean Timişoara, celebrul specialist a realizat o intervenţie de extirpare a metastazelor minin-invazivă, o operaţie care poate prelungi durata de viaţă a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.

Metastazele hepatice au fost extirpate cu ajutorul aparatului de radiofrecvenţă. Prin această procedură, ţesutul bolnav de pe ficat a fost ars fără să fie afectat organul.

„Este o procedură care durează o jumătate de oră, maxim o oră, iar după operaţie majoritatea pacienţilor pleacă acasă. Nu trebuie să urmeze un regim special, iar de cele mai multe ori nici nu au dureri”, explică Giuliano Testa, şeful Clinicii de Transplant de la Universitatea „Baylor Dallas”.

Potrivit specialiştilor, procedura de ablaţie a metastazelor hepatice prin radiofrecvenţă poate fi folosită pentru pacienţii care se află în orice stadiu al bolii.

„Este o pacientă tânără de 45 de ani, care vă daţi seama are o boală cumplită, într-un stadiu foarte extins, stadiu patru. Prin această procedură s-a prelungit durata de viaţă? Da, pentru că s-a reuşit inactivarea acestor metastaze”, adaugă Sorin Olariu, şeful secţiei Chirurgie I a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Este prima operaţie de acest gen realizată la Timişoara. Intervenţia a fost transmisă live într-o sală de conferinţă a spitalului şi a fost urmărită de medici, rezidenţi şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş".

„Venind cu informaţii noi de afară, automat ne ajută în a progresa.”

„Putem vedea modalitatea practică de realizare a intervenţiei, pe de altă parte, ca şi medici care lucrăm ştim să o aplicăm.”

„Mi se pare foarte educativ. Am cam fost atentă şi am înţeles foarte bine.”

Prin colaborarea cu specialistul Giuliano Testa, medicii de la Spitalul Judeţean speră să pună bazele unui proiect prin care la Timişoara să poată fi reluat transplantul hepatic şi renal.