Palinca românească, în topurile europene

Data actualizării: Data publicării:
PALINCA

Pălinca românească a reușit să impresioneze la cel mai mare concurs din regiunea balcanică, dedicat băuturilor distilate. Producătorii români au reuşit să obţină 66 de medalii, în condiţiile în care la competiţie au participat peste 2000 de concurenţi din ţări precum Ungaria, Slovacia sau Cipru.


Füstös Imre a luat în 2012 decizia de a deschide, împreună cu asociatul său, o mică distilerie la Sfântu Gheorghe. De atunci, produsele realizate în mica hală din judeţul Covasna au reuşit să se impună treptat pe o piaţă dominată de producătorii din Ungaria. Anul acesta a reuşit să obţină 6 titluri de champion, 13 medalii de aur, 12 de argint şi 11 de bronz la cel mai mare concurs specializat din Europa de Sud-Est.

"Anul acesta s-a ajuns la 2006 pălinci arbitrate în concurs, care provin din 5 ţări. Spre bucuria noastră din ce in ce mai multe sunt şi din România, anul acesta s-a ajuns la 5 distilerii comerciale, aproximativ 20 de persoane fizice si un total de 154 de produse din România", Füstös Imre - producător de pălincă.

Deşi numele său a devenit cunoscut în breasla pălincarilor, ajungând chiar să arbitreze la rândul său, Füstös Imre recunoaşte că secretul său este relativ simplu. Calitatea maximă pe tot parcursul lanţului de producţie garantează un produs medaliat.

"Fructul prezent cât mai curat si intens şi în gust şi în miros, trebuie să existe o armonie între gust şi miros. Şi bineînţeles, lipsa defectelor de fabricaţie sau provenite de la fructe de calitate inferioară", Füstös Imre - producător de pălincă.

Exemplul pălincăriei din Covasna a fost urmat şi de doi prieteni din judeţul Braşov. După câţiva ani de planificări şi obţinut autorizaţii, Grigoraş Goiman şi Virgil Asan-Mic au îmbuteliat în 2017 primele sticle. Anul acesta, la concursul din Ungaria, au reuşit să impresioneze juriul cu 2 produse, care au obţinut medalie de aur, dar şi titlul de campion la categoria distilat de vin. 

"Am simţit nevoia să vedem unde ne situăm pe piaţa producătorilor, să vedem cum este pălinca noastră faţă de cei care produc de mai mulţi ani. Ca să faci o plăincă bună trebuie respectate nişte reguli stricte. Dar nu e suficient ca să obţii aprecierea unor somelieri de talia celor de la Quintessence", Grigoraş Goiman - producător de pălincă.

Debutul în forţă le-a dat aripi celor doi, aşa că speră să îşi depăşească performanţa la concursurile viitoare.

"Scuzaţi-mi lipsa de modestie dar cred că vom obţine dublul premiilor. Adică vom avea cel puţin 4 medalii şi două titluri de champions", Virgil Asan-Mic - producător de pălincă.

Preţul unor astfel de produse este între 80 şi 300 de lei, dar producătorii de pălincă spun că merită fiecare picătură. Clienţii au astfel garanţia unui produs care respectă atât tradiţia autohtonă cât şi normele de siguranţă europene.

Reporter: Liviu Beju / Operator: Zoltan Rapo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri