Paznicii avalanşelor

Data publicării:
BALEA

Pleacă astăzi la serviciu şi se întorc acasă peste două săptămâni. Lucrează în pustietate, la două mii de metri altitudine, unde se adună cea mai multă zăpadă din ţară. Avalanşele sunt frecvente acolo şi ceaţa înghite locul trei zile din patru iarna. Cu toate acestea, oamenii de acolo spun că le place ce fac. 

Chiar dacă acum este martie, peisajul din jurul staţiei meteo Bâlea Lac nu se schimbă. Zăpada rezistă până în iunie, iar meteorologii, 12 luni din 12. Mai mult de jumătate de an trăiesc într-un climat aspru. Iarna este totul alb: şi ceaţa, şi zăpada şi nopţile de serviciu.

"Sunt cazuri de nu se vede nici la 3-4 metri. 15.51-16.03 Și eu, efectiv am plecat să mă duc la telecabină, când am ieșit din tură și m-am rătăcit", Viorel Paştea, meteorolog.

În timp ce echipa Digi24 filma acest reportaj, stratul de nea avea aproape un metru jumătate. Erau minus cinci grade Celsius, ningea şi bătea vântul.

Staţia meteorologică Bâlea Lac a fost deschisă în anul 1978 în urma unei tragedii de proporţii. 20 de elevi şi trei profesori dintr-o tabără de schi au fost înghiţiţi de o avalanşă nemiloasă. De aproape 40 de ani, meterologii din Bâlea sunt cei care veghează pentru ca asemenea drame să nu se repete.

"Noi mai înștiințăm și turiștii, ne mai întreabă și ei, îi mai ajutăm cu informații referitor la vreme", Viorel Paştea, meteorolog.

Meteorologii din Bâlea urmăresc cu cea mai mare atenţie ce se întâmplă cu stratul de zăpadă şi cu vântul şi dau imediat alarma despre o posibilă avalanşă.

Ca să afle din vreme dacă turiştii sunt în pericol, meteorologii din Bâlea studiază zăpada cu mare atenţie. Se uită cu lupa la ea şi unde noi vedem doar nişte fulgi, specialiştii detectează şase tipuri: proaspătă, depusă anterior, afânată, moale, topită sau înghețată. Când nu văd urme de primejdie îşi permit să o contemple. 

 

"Ca o steluță din povești. Cum arată când ninge în povești", Viorel Paştea, meteorolog.

Ca să vadă modificările în stratul de zăpadă și să determine riscul de avalanșă, angajații de la stația meteo fac măsurători din oră în oră.

"Pluviometrul în care se colectează zăpada căzută...Acolo-i grosimea zăpezii, stratul de zăpadă. Și se măsoară la cele trei rigle și se face o medie", Viorel Paştea, meteorolog.

Oamenii care ne păzesc de pericole îndură cu o vreme greu de suportat şi au o meserie plină de rigoare, în care o cifră greşită poate da peste cap totul. Cu toate acestea şi-o iubesc nespus şi au şi satisfacţia că sunt cei care de multe ori zădărnicesc capcanele mortale ale muntelui.

reporter: Adela Mohanu
operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri