Pericol "ca la carte"

Data publicării:
fatade

Pietonii care trec prin fața Bibliotecii Județene Timiș, situată în Piața Libertății din Timișoara, trebuie să fie foarte atenți şi să nu se apropie prea mult de clădire. Din partea superioară au început să cadă bucăți de tencuială, care pot pune în pericol siguranța trecătorilor. Deși lucrările de reabilitare ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, ele nu au demarat nici acum.

Clădirea din Piața Libertății nr 3, unde funcționează Biblioteca Județeană Timiş, a fost construită între 1727 şi 1885. Trecerea timpului și-a pus serios amprenta aici, iar fațada pare cea mai afectată. Ornamentele arhitecturale și bucățile de tencuială au început să se desprindă.

 

”Reabilitarea fațadei nu este singura lucrare urgentă de care are nevoie clădirea Bibliotecii Județene Timiş ci şi de o consolidare. Consiliul Județean Timiş a făcut un proiect, iar lucrările vor începe anul acesta. Însă ele vor dura 2 ani”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timişoara.

”Clădirea nu e o pată neagră, ci modul cum arată momentan şi sper eu să scăpăm de aşa zisa pata neagră de care spuneți, în acest an. În acest an vom consolida clădirea, avem un proiect de peste 800 de mii de lei. vom consolida fațada şi unele chestiuni interioare pe care le avem în proiect”, a declarat Traian Stancu, vicepreședinte CJ Timiş.

Primarul Timișoarei amenință Consiliul Județean Timiş că dacă nu reface clădirea bibliotecii, de anul viitor va plăti impozit mult mai mare .

”Am fost informat că există în cazul clădirilor monument chiar posibilitatea de a se ajunge în penal, la condamnări grele pentru cei ce periclitează un monument neîngrijindu-l”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Dacă nu se conformează vor intra şi ei pe taxa de paragină pentru că nu putem scuti pe nimeni de la aşa ceva.

Biblioteca Județeană Timiş funcționează în acest sediu din anul 1953.

reporter: Caterina Ledrer/operator: George Ştefăniţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri