Plus la salariu, minus la buget

Data publicării:
sporuri
An de an Primăria Timişoara este acuzată de Curtea de Conturi că acordă sporuri ilegale angajaţilor săi. În 2015 inspectorii au constatat aceleaşi practici, iar concluziile au fost făcute publice anul acesta. Conform acestora, Primăria Timişoara a acordat angajaţilor săi salarii mai mari cu 25%. Ilegal, spun auditorii, pentru că sporul respectiv se acordă doar personalului care se ocupă de administrarea creanţelor fiscale, iar cei care au primit plusul la salariu nu au avut astfel de activităţi.

„Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, în 2015, tot personalul Primăriei Timişoara a beneficiat de un plus la salariu de 25%, deşi numai angajaţii Direcţiei Fiscale aveau acest drept, ei administrând creanţele fiscale. Prejudiciul în acest caz se ridică la 9,5 milioane de lei” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Astfel, peste 500 de persoane au primit, lună de lună, salarii mai mari cu până la 400 de lei. Inspectorii Curţii de Conturi cer acum recuperarea sumelor plătite din bugetul local.

„Entitatea auditată a efectuat plata unor drepturi de natură salarială care eludează cadrul legal în vigoare prin includerea în salariul de bază a funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului a nivelului mediu a drepturilor bănești doar pentru personalul cu atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale, în condițiile în care salariații respectivi nu au avut atribuții și nu au contribuit la administrarea creanțelor fiscale”, se arată în sinteza rezultatelor acțiunii de audit desfășurate la U.A.T.M. Timișoara.

Liderii sindicatului din care fac parte angajaţii Primăriei Timişoara, precum şi edilul şef spun că plusurile salariale au fost acordate legal şi vor ataca raportul Curţii în instanţă.

„Dacă ia măsura imputării, recuperării acestor sume, emiţând o dispoziţie, ea trebuie atacată. Atacată prin sindicat. Cum spuneam, atât pentru personalul contractual cât şi pentru funcţionari”, explică Tiberiu Negrei, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor din Primăria Timişoara.

„An de an se întâmplăp asta. instanţa trebuie să se pronunţe că nu se ajunge la o înţelegere altfel. Aparatul de specialitate susţine că e legal tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă şi acum. Dacă instanţa va valida concluziile Curţii de Conturi, atunci eu voi da drumul unui proces de recuperare a banilor”, spune și Nicoale Robu, primarul Timişoarei.

Aceeaşi situaţie a fost constată de inspectorii Curţii de Conturi şi în anii 2013 şi 2014. La fel, conducerea Primăriei Timişoara a atacat deciziile în instanţă. Procesele încă se judecă la Tribunalul Timiş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri