Povestea unei școli de nota 10

Data publicării:
scoala europeana

Este singura unitate de învățământ gimnazial din România care are nu mai puțin de 5 certificate de școală europeană. Vorbim despre „Andrei Șaguna", o unitate de învățământ din Deva care a fost de altfel si prima din țară care a primit acest titlu în anul 2004. De atunci și până acum, elevii de aici au obținut zeci de premii la concursuri și olimpiade școlare. Statutul de școală europeană a condus firesc și spre alte proiecte care au implicat unități de învățământ din diverse state din Europa. Acum, școala de la Deva se pregătește pentru a obține un nou certificat european.

În 2004, școala generală "Andrei Șaguna" devenea prima unitate de învățământ de acest gen din țară care primea certificatul de școală europeană. Drumul până acolo nu a fost deloc ușor. Momentul în care o simplă școală de cartier din Deva a obținut distincția europeană este păstrat și acum cu emoție în amintirea dascălilor.

”Emoțiile au fost foarte mari și atunci, sunt și acum e o provocare, e o plăcere, e o afirmare pentru toți cei care participă”, a declarat Alina Tarnu, coordonator proiecte europene.

Apoi, din 3 în 3 ani, școala din Deva și-a reînnoit titlul. A fost nevoie de multă muncă, de implicarea dascălilor și a elevilor, dar și de participare la diferite programe care să ateste performanțele unității de învățământ.

”Este o școală care face cinste învățământului preuniversitar hunedorean. Și când spun acest lucru am în vedere faptul că este singura unitate de învățământ din Hunedoara care, încă de la inițierea programului Școală Europeană la nivel național a obținut de 5 ori acest titlu consecutiv. Ca urmare, în 2016 este singura școală care a fost premiată de către Institutul European din România cu premiul de excelență”, a spus Maria Ștefănie, inspector general ISJ Hunedoar.

Anul trecut, școala a aniversat 50 de ani de existență. O treime dintre dascălii unității de învățământ au gradație de merit. Nici nu e de mirare că oferta educațională este pe măsura titlurilor obținute.

”Din 2001 avem alternativa educațională step by step  de 2 ani avem și programul școală după școală, iar în cadrul acestui program avem și parteneriate cu Palatul Copiilor”, a spus Dana Popa, director Școala Andrei Șaguna.

De la grădiniță și până la clasa a opta, aici învață peste 1100 de elevi. Anual, școlarii obțin, în medie, 5 sau 6 premii la olimpiade naționale și zeci de premii și mențiuni la concursuri și olimpiade județene.

”Să fiu la o școală care are acest titlu este o mare onoare, pentru că acest lucru mă ambiționează să aduc cât mai multe rezultate bune, pentru a mă face pe mine mândră și și școala de asemenea”, a declarat Oana Popescu, clasa a 8-a.

”Cred că o să fiu mereu recunoscătoare pentru că am studiat aici”, a spus Ema Borca, clasa a 8-a.

La evaluările naționale, gradul de promovare este de cel puțin 90%. Acum, colectivul de la Andrei Șaguna lucrează deja la documentația necesară pentru ca anul viitor să primească, pentru a șasea oară consecutiv, titlul de școală europeană.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri