Preț dublu de intrare în Panteonul Moților

Data publicării:
panteonul mortii

Dublarea taxei de vizitarea Panteonului Moților de la Țebea, din județul Hunedoara, alungă turiștii. De la începutul acestui an, biletul de intrare în complexul muzeal ce reunește mormântul lui Avram Iancu, Gorunul lui Horea, Gorunul Regelui Ferdinand 1, dar și mormintele a 75 de soldați morți în luptele de dezrobire a Ardealului, costă 20 de lei în loc de 10. Deși, punctul de vizitare este amenajat în cimitirul satului, în aer liber, Consiliul Județean, instituția de care aparține, a decis să majoreze prețul biletului de intrare.

”Întreg complexul muzeal de la Țebea este vizibil de aici, din drum. Dacă vor să ajungă însă aproape de fiecare monument în parte, turiștii trebuie să plătească biletul de intrare în valoare de 20 de lei”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.

De la începutul anului, numărul turiștilor a scăzut cu aproape 100 față de aceeași perioadă a anului trecut, când complexul a fost vizitat de peste 900 de persoane. Turiștii sunt ne mulțumiți de noul tarif.

Dublarea prețului pentru intrarea în complexul de la Țebea a fost decisă printr-o hotărâre de consiliu județean, instituție care administrează, prin intermediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, obiectivul din Țara Zarandului.

”Conducerea Muzeului Civilizației Dacice și Romane va propune consiliului județean anumite diferențieri ale prețurilor biletelor astfel încât în anumite puncte pe care noi le administrăm să fie preț mai mic”, a declarat Daniel Iancu, purt. de cuv. al MCDR Deva.

Pentru cei care se încumetă să plătească, totuși, taxa de intrare, Panteonul Moților oferă adevărate dovezi de istorie și de sacrificiu al moților pentru drepturile românilor din Transilvania de acum peste două secole.

”Este vorba de un complex de monumente în care se regăsesc mai multe obiective simbolice pentru istoria poporului român. Vorbim despre gorunul lui Horea, despre mormântul lui Avram Iancu, despre gorunul lui Avram Iancu, gorunul lui Ferdinand 1 , al reginei Maria, al generalului Berthelot”, a declarat Daniel Iancu, purt. de cuv. al MCDR Deva.

Spre comparație, prețul de intrare la Castelul Corvinilor, un monument medieval întins pe mai bine de două hectare, este de 30 de lei, iar biletul de telecabină pentru acces pe cetatea Devei costă doar 10 lei.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri