Primăria Deva, furată de... Primăria Deva

Data publicării:
15deva

Peste jumătate de milion de lei. Acesta este prejudiciul produs, doar în cursul anului trecut, de Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, serviciu aflat în subordinea primăriei. Corpul de Control al primarului instalat în funcție la începutul lunii decembrie a scos la iveală mai multe nereguli și ilegalități comise în 2017 de către angajații serviciului, în colaborare cu persoane din conducerea primăriei. Raportul va fi înaintat și Inspectoratului județean de Poliție Hunedoara.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al primarului Devei, Serviciul de Gospodărire Municipală are 73 de muncitori angajați și 30 de asistenți sociali, dar și zeci de utilaje. Cu toate acestea, Primăria Deva a externalizat anul trecut servicii pe care le puteau presta și angajații propriii.
Unul dintre serviciile externalizate a fost cel de toaletare a 216 arbori aflați pe șoseaua de centură a Devei.

”Tariful practicat de SPIGM pentru toaletarea unui copac este de aproape 32 de lei. Prin firma căreia i-a fost încredințat acest serviciu, tariful a fost mai mare de 8 ori și s-a creat astfel un prejudiciu de aproape 48 de mii de lei”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timișoara.

Corpul de control al primarului a constatat, de asemenea, că primăria a achitat, anul trecut, 80 de mii de lei pentru transportul a 20 de deținuți de la Penitenciarul Bârcea, la Deva, pentru diferite lucrări comunitare. Transportul zilnic al unei persoane costă 11 lei, însă firma căreia i-a fost încredințat acest serviciu a taxat administrația locală cu aproape 28 de lei de persoană. Și nu e singura abatere.

”Potrivit raportului, primăria a externalizat și serviciile de curățenie și întreținere a toaletelor publice din parcul Cetate, dar și locurilor de joacă pentru copii. Iar în aceste cazuri prejudiciul estimat depășește 180 de mii de lei”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timișoara.

Raportul Corpului de Control arată că anul trecut Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva a colaborat cu un cerc restrâns de firme și că multe dintre comenzi și contracte au fost întocmite înainte ca achiziția propriu-zisă să fie inițiată și atribuită prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

”Este și un dosar pe rol la inspectoratul județean de poliție, un dosar penal, și acest raport va fi anexat altor documente. Dânșii trebuie să analizeze și dacă sunt lucruri grave, de natură penală, vor înainta dosarul mai departe, la parchet”, a declarat Florin Oance,  primar Deva.

După demararea acestui control, directorul Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva și-a dat demisia din funcție, iar primarul Florin Oancea a inițiat un proiect de hotărâre prin care solicită schimbarea viceprimarului care anul trecut a răspuns de activitatea serviciului.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri