Probleme grave într-un orfelinat din Reşiţa

Data publicării:
orfelinat
Una din cele mai mari anchete realizate în orfelinatele României după 1990 scoate la lumina condițiile inumane în care sunt ținuți si acum copiii lăsați în grija statului. Legați de pat, abuzați sexual sau lăsaţi în situaţia să se sinucidă chiar de către cei care ar trebui sa le poarte de grijă. Toate acestea apar într-un raport al Consiliului Județean din Caras Severin care a făcut o ancheta la şapte centre din județ și a sesizat politia.

După mai multe reclamații primite de la foști angajați de la protecția copilului Caraş-Severin, o comisie a Consiliului Judeţean a început verificările la finalul anului trecut. Raportul scoate la iveală detalii alarmante. Un beneficiar al centrelor, în vârstă de numai 12 ani a ajuns să se sinucidă din cauză tratamentului la care a fost supus.

„(...) abuzurile fizice și emoționale au continuat în mod sistematic asupra sa (...) Paul a făcut depresie și a devenit rebel. A fost dus la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu" (...), iese în stare "ameliorat", cu recomandarea de a continua tratamentul și de a reveni la control (...). Bineînțeles că persoanele cu atribuții (...) nu l-au mai dus la control conform indicațiilor medicale primite, motiv pentru care acesta nu a mai continuat tratamentul, depresia lui ajungând la cote maxime în momentul în care singura prietenă din "noua lui casă" a fost mutată la alt centru, moment în care el a ales sinuciderea”, se arată în Raportul CJ privind controalele realizate la DGASPC Caraș-Severin.

Comisia de anchetă a descoperit dovezi de violenţă repetată în centrele din judeţ.

„Un fost sef de centru a abuzat fizic o beneficiara a asistentei sociale din Caras-Severin. Fizic în ce sens prin lovirea cu pumnul și nu știu termenul medical spargerea piramidei nazale. Aceste lucruri nu au fost sesizate organelor conform legii și din punctul meu de vedere consider că s-a împiedicat înfăptuirea justiției. Un exemplu care m-a emoționat foarte tare, faptul că la un moment dat am descoperit un tânăr de 12 ani, clasa a VI-a, am văzut pe mana stânga în jurul zona încheieturii câteva urme”, explică Florin Popovici, vicepreședintele CJ Caraș-Severin.

Iar problemele semnalate nu se opresc aici: „Şeful Centrului Bunavestire Caransebeș le dă bani anumitor beneficiari pentru a cauza probleme angajaților. De asemenea, le dă bani beneficiarilor pentru țigări și droguri și a "premiat" o beneficiară, după tentativa de suicid, cu suma de 10 lei.”

Un angajat al centrului confirmă incidentele: „Vă dau și dumneavoastră cinci lei, da?! Poate vă dau pentru că îmi pare rău, sau pentru o pereche de nu știu ce. Dumneata folosești banii cum dorești... nu ți-am spus să îți iei țigări de ei. Tocmai de aceea, nu îi mai dăm beneficiarului, adică mai sunt oameni care dau un leu, care nu mai dau... dar dacă el și-a cumpărat țigări...”.

Reprezentanţii Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului recunosc ca au au mai existat conflicte, dar sustin ca nu au vazut raportul.

„Conflicte sunt, în special la categoria de vârstă a adolescenților. Acolo, problemele sunt diverse și au tendița de a avea o libertate excesivă și atunci personalul trebuie să impună anunmite limite. Concluziile raportului nu le cunoaștem, el nu a fost comunicat DGASPC”, susține Dana Miloș, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Conform aceluiaşi raport, metodele folosite în centre erau dintre cele mai diverse. S-ar fi ajuns până la imobilizarea pacienţilor, prin legarea lor de pat: „Contenționarea fizică a beneficiarilor se face fără să existe aviz în acest sens de la medicul psihiatru sau neuropsihiatric pediatric și fără ca procedura existentă să detalieze modalitatea concretă în care astfel de intervenții se pot realiza. Potrivit verificărilor efectuate, această contenționare este făcută în vederea opririi actelor de autoagresiune”.

„Potrivit raportului întocmit de Consiliul Județean, beneficiarii acestui centru nu ar primit tratament medical specialiat. Ei ar fi fost îngrijiți de personalul Centrului” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

În județul Caras Severin sunt 161 de tineri instituționalizați, iar din cele 7 centre 5 sunt destinate lor iar alte 2 persoanelor vârstnice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri