Sari la conținut

Profesoară diagnosticată cu TBC

Anchetă epidemiologică la o şcoală din Galaţi, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu tuberculoză. 360 de elevi şi 63 de profesori şi personal auxiliar care au intrat în contact cu dascălul vor fi testaţi pentru a li se verifica starea de sănătate. La cererea părinţilor, copiii de la clasele primare vor fi şi ei verificaţi, chiar dacă nu au intract în contact cu profesoara. Inspectoratul Şcolar a început o anchetă.

Profesoara de biologie de la şcoala gimnazială numărul 28 se simţea rău de mai multe zile, iar la începutul acestei saptămâni starea ei de sănătate s-a agravat.

Camelia Bucşă, director Şcoala gimnazială nr.28 Galaţi: "Am primit un telefon la secretariat cum ca dumneaei se simte rau şi ca a a chemat salvarea pentru a merge la spital. I s-au recoltat primele probe pentru o analiza, pentru depistarea TBC-ului, s-a confirmat aceasta situaţie absolut nedorita. "

Imediat, conducerea şcolii a informat autorităţile, dar şi colectivul de cadre didactice şi elevii despre riscul apariţiei unui focar de tuberculoză în şcoală. Inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică au igienizat clasele şi au început testarea radiologică a copiilor de peste 14 ani care au intrat în contact cu profesoara.

Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Ancheta epidemiologică este în derulare, toţi copii şi toate cadrele didactice vor fi investigate, contacţii vor fi supravegheaţi, în şcoală se va efectua dezinfecţie terminală."

Marta Lefter, spitalul TBC Galaţi: "Vor fi chemaţi câte 20 de persoane în fiecare zi, astăzi am avut clasa a 8 a, au fost 32 de persoane, 30 de copii şi 2 profesori care au fost evaluaţi radiologic până la această oră."

Părinţii care au copii la clasele primare nu ştiau de profesoara diagnosticată cu TBC.

Profesorii sunt obligaţi la fiecare început de an şcolar să facă un control medical. Acesta constă doar în analizele de sânge şi examenul clinic de la medicina muncii.

Oana Enache, purtăror de cuvânt ISJ Galaţi: "Această testare privind starea pulmonară nu se mai face de câţiva ani, era un demers, zic eu, benefic chiar dacă era o supunere a organismului cadrului didactic la radiaţii în fiecare an."

Elevii cu vârste sub 14 ani vor face testul IDR, pentru testarea tuberculozei, începând de vineri. La Şcoala gimnazială numărul din Galaţi 28 învaţă 1 020 de elevi, la gimnaziu şi ciclul primar.

reporter: Dana Costache
operator: Marian Munteanu