Program de colectare selectivă

Data publicării:
COLECTARE SELECTIVA

Autorităţile braşovene au anunţat că, de la 1 ianuarie 2019, în cartierele de blocuri din oraş va fi implementat un program de colectare selectivă a deşeurilor. 

Cei doi operatori de salubritate din oraş vor amenaja puncte de colectare a reciclabilelor, unde braşovenii pot lăsa hârtia, cartonul, plasticul, metalul sau sticla. În schimb, braşovenii vor primi vouchere pe care le vor putea folosi pentru plata întreţinerii.


Programul se va implementa etapizat. În prima fază vor fi amenajate  12 puncte de colectare, apoi numărul acestora va creşte până la 25. La fiecare punct de colectare, vor fi containere speciale pentru diferitele tipuri de deşeuri, un operator şi un cântar. Sacii de deşeuri reciclabile vor fi cântăriţi iar operatorul va da voucherul, a cărui valoare va fi stabilită în funcţie de cantitatea de deşeuri predată.

Preţul unui kilogram de hârtie sau carton a fost stabilit la  0,22 lei, fără TVA, a unui un kilogram de plastic la 0,73 lei, a unui kilogram de metal la 0,44 lei, iar unui kilogram de sticlă  - 0,048 lei.

De la 1 ianuarie 2019 va fi aplicată şi „taxa de rampă”, în valoare de 30 lei pe tona de deşeuri depusă la depozit, bani care viraţi la stat, către Fondul de Mediu.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii municipalităţii braşovene, operatorii au solicitat ca taxa de salubritate pentru persoanele fizice să crească cu 34,5%, de la 7,31 lei/persoană fără TVA (8,69 lei cu tot cu TVA)  la 9,82 lei/persoană (11,68 lei cu tot cu TVA).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri