Programatori încă din liceu

Data publicării:
19 pogramatori

Trei tineri din Timișoara și-au exersat talentul de programator prin crearea site-ului Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Doi dintre ei sunt acum studenți, iar unul e în clasa a 11-a. Cu toții au început să lucreze la pagina de internet a ISJ, încă de când erau elevi. Și-au oferit serviciile probono instituției și astfel ambele părți au avut de câștigat. ISJ-ul a făcut o economie considerabilă, iar tinerii au acum în portofoliu o activitate care le-ar putea aduce și contracte plătite.

Sebastian, Emanuel și Adrian sunt cei trei tineri care au creat site-ul Inspectoratului Școlar Județean Timiș. L-au dezvoltat într-un an, printre cursuri și alte activități în care au fost implicați. Sebastian este acum clasa a XI-a și este cel care a format echipa.

"Pentru mine a fost nou pentru că a fost prima dată când am lucrat la un site, cu un client, cu cineva care chiar avea nevoie de site-ul ăla pe bune, care chiar urma să fie dat în producție. E interesant, trebuie să înveți să asculți, să ai grijă de ce are nevoie persoana aia, să te pui în rolul ei, să știi că nu o să meargă din prima și că o să mai aibă și observații pe urmă. Dar e o experiență pe care orice programator trebuie să o aibă prima dată", susține Sebastian Maleș,  elev al Liceului "Grigore Moisil",  Timișoara.

Emanuel este acum student în primul an la Informatică, însă a început să lucreze la site-ul Inspectoratului Școlar pe când era în clasa a douăsprezecea. Crearea paginii de Internet, împreună cu cei doi colegi, l-au învățat și să se adapteze după ceea ce are nevoie clientul.

"A fost o provocare din mai multe motive, primul fiind că nu era proiectul nostru, adică chiar dacă lucram noi pentru el, cerințele veneau de la un client. Și tot timpul trebuia să prezentăm ce am făcut, să dezbatem", spune Emanuel Covaci, student.

Site-ul inspectoratului școlar județean Timiș a fost creat gratuit de cei 3 tineri, însă ei consideră că a fost o rampă de lansare.

"A fost o experiență foarte bună fiind primul proiect web mare la care am lucrat. De atunci am preluat și alte proiecte și încerc să îmi îmbunătățesc skill-urile în acest domeniu, dar sunt dispus să învăț și alte chestii", a declarat Adrian Garovaț, student.

Cei trei au fost aleși de reprezentanții ISJ Timiș pentru că au obținut rezultate și la alte competiții școlare de profil.

"Cât timp site-ul este făcut de elevi, ne-am gândit că el se adaptează secolului 21, se adaptează elevului de astăzi, ar fi ceea ce el și-ar dori.  Sunt foarte mulțumită pentru munca pe care ei au desfășurat-o", a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general, ISJ Timiș.

Platforma web creată de cei trei tineri poate fi adaptată oricărui inspectorat din țară.

reporter: Alexandra Marian / operator: George Ștefăniță

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri