Programul care ţine hackerii la distanţă

Data publicării:
safebit
O echipă de studenţi din Timişoara şi Arad a dezvoltat un proiect care ar urma să asigure securitatea deplină a dispozitivelor smart, fie că vorbim despre telefoane sau calculatoare, dar şi a caselor inteligente. Proiectul la care lucrează echipa SafeBit este încă la nivel de prototip, dar are şanse reale să devină un produs comercializat.

"Aici avem casa lui Edvin, care este o casă inteligentă și ne dorim să o securizăm prin această aplicație și dispozitivul nostru. Aici putem să vedem dispozitivele conectate la casă, de la telefon, smartwatch ți smart tv. Și aici partea de securitate pe care putem porni partea de firewall și anumiți antiviruși de rețea care ne vor securiza toate conexiunile", explică Ramon Năstase, unul dintre studenţii care au pus la punct sistemul.

Edvin, personajul din poveste, își poate controla casa și toate dispozitivele din interior de la orice distanță și de pe telefon - acesta este obiectivul celor 6 tineri care au dezvoltat SafeBit. Este un program care ar face aproape imposibil accesul unor persoane străine la telefonul, calculatorul, rețeaua locală de internet sau chiar locuinţa utilizatorului. Temperatura din casă sau lumina, toate pot fi setate de la distanță.

"Cresc tot mai mult numărul dispozitivelor inteligente și securitatea lor lasă de dorit iar noi ne-am gândit să protejăm, să venim cu un astfel de produs prin care să protejăm fiecare dispozitiv în parte", continuă Ramon.

Ramon Năstase, student în anul 4 la Automatică și Calculatoare și olimpic la concursurile de profil, este cel care a coordonat echipa.

"Tot sistemul, to softwarul care protejează casa se află pe acest dispozitiv, pe acest minirouter, care este conectat la routerul nostru de acasă. Noi vom putea controla acest router care în momentul de față este în fază de prototip, de pe aplicația de pe mobil."

La nivel mondial, în fiecare minut sunt înregistrate peste jumătate de milion de atacuri cibernetice. SafeBit, produsul studenților din Timișoara și Arad, nu este singurul de pe piață, dar ar fi unul revoluționar. Telefonul anunță în timp real utilizatorul dacă cineva intră în casă sau în rețeaua de internet.

"Produsul nostru se remarcă prin faptul că are toate caracteristicile pe care le oferă celelalte produse de pe piață într-un singur device, într-un singur dispozitiv", explică Alexandru Bagi, student.

Tinerii lucrează la punerea în practică a ideii lor în timpul liber, adică după cursuri sau după programul de lucru part-time.

"Lucrăm în timpul săptămânii, seara MUSCĂ În fiecare dumincă ne întâlnim la un coleg și compunem ideea noatră, lucrăm la prototip, eu mă ocup de partea de promovare, design și comunicare. Și avansăm, avansăm cu suscces", spune şi Bianca Gyure, student.

Echipa estimează că, în maximum 5 luni, produsul va intra pe piaţă. Cei care au lucrat la proiect spun că există deja oameni de afaceri interesaţi să investească în SafeBit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri