Sari la conținut

Protest-picnic pe scările Teatrului Dramatic

Protest inedit la Teatrul Dramatic din Braşov. După ce spectacolele din ultimele zile au fost anulate, o parte dintre actori, nemuţumiţi de rezultatul concursului pentru funcţia de director, au protestat aseara printr-un picnic pe treptele teatrului. Aşa s-au gândit că pot face şi mai cunoscută în rândul spectatorilor situaţia cu care se confruntă instituţia. Pe de altă parte, actorii care l-au acceptat pe noul director cer ca primăria să ia de urgenţă măsuri împotriva protestatarilor, astfel încât activitatea artistică să poată continua în mod normal la teatru. Vineri rezultatul a fost contestat de un alt candidat, iar comisia trebuie să se pronunţe în trei zile.

"Avem un picnic câmpenesc unde putem găsi mâncare tradiţională românească, jumări, avem nişte roşii, nu prea par româneşti, dar pe astea le avem, avem ceapă, slănină", Iulia Popescu - actriţă Teatrul „Sică Alexandrescu" Braşov.

La protest au participat 10 angajaţi ai teatrului care refuză să-l accepte pe singurul candidat care a susţinut interviul pentru sefia institutiei. Oamenii au adus cu ei mâncare, şi i-au invitat pe trecători să se alăture şi totodată să le povestească despre situaţia în care a ajuns teatrul braşovean.

"Ne dorim să discutăm faţă-n faţă. Dacă de obicei spectatorii vin şi ne văd pe scenă şi între noi există o distanţă şi o convenţie automat, acum vrem să ne vadă pe noi, oamenii, din spatele actorilor, oamenii care au ceva de spus şi care luptă pentru drepturile lor. Şi-atunci am zis că cel mai bine ar fi la un picnic, nu?", Oana Huiu - actriţă Teatrul „Sică Alexandrescu" .

"E o forma de a dialoga cu oamenii pe stradă, de a le spune nemulţumirile noastre şi de a încerca să-i convingem să fie alături de noi. Ceea ce s-a întâmplat la acest ultim concurs în care la ultima probă a fost o mascaradă în care comisia a lăudat un candidat şi i-a dat o notă uriaşă pentru că nu l-a întrebat nimic. La concursul din mai acelaşi candidat a luat nota 5, acum a luat 9 şi ceva", Claudiu Goga - regizor artistic, fost director al Teatrului „Sică Alexandrescu". 

Actorii sunt hotărâţi să nu urce pe scenă până când această problemă nu-şi va găsi rezolvarea.

"Eu personal voi urca pe scena în momentul în care se va face public interviul pentru că acel interviu este o dovadă a faptului că acest concurs nu a fost organizat pe bune", Maria Gârbovan - actriţă Teatrul „Sică Alexandrescu" .

Membrii taberei care contestă concursul pentru şefia teatrului au anulat spectacolele din ultimele 10 zile, astfel ca întreaga activitate a teatrului este blocată.

"Ne pare rău..pentru cei care nu şi-au ridicat contravaloarea biletelor, o pot face de la casierie, ne pare rău, îi rugăm să înţeleagă însă că ne-a ajuns cuţitul la os", Oana Huiu - actriţă Teatrul „Sică Alexandrescu" .

"Sperăm să nu se supere, pentru că luptam pentru ceva mai mare decât nişte orgolii sau nişte oameni, luptăm pentru teatru, pentru viitorul teatrului", Maria Gârbovan - actriţă Teatrul „Sică Alexandrescu" .

Oamenii care află despre situaţia de la teatru par să fie de partea protestatarilor.

"Eu zic că publicul îi înţelege perfect pentru că cine merge la teatru, eu zic că totuşi au ceva noţiuni în cap si nu cred ca o sa-i judece pentru asta", braşovean.

"Normal că le dau dreptate, normal. Pe timpul meu mergeam la teatru mereu, mai ales la Dramatic, cum era înainte", braşovean.

Pe de altă parte, ceilalţi actori, care l-au acceptat pe noul director, consideră că acţiunile colegilor protestatari sunt total ilegale şi că blochează activitatea instiţiei.

"Cerem în mod public reprezentanţilor Primăriei Municipiului Braşov şi ai instituţiilor abilitate, să analizeze şi să sancţioneze ferm abuzurile, comportamentul incalificabil şi ilegal al colegilor protestatari", se precizează într-un comunicat de presă. 

Este a treia încercare pe care autorităţile locale o fac pentru numirea unui director la Teatrul „Sică Alexandrescu" Braşov. Primele două încercări au eşuat tot pe fondul nemulţumirilor angajaţilor.

Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Lucian Păculea