Sari la conținut

Recrutări pentru sanctuarul urşilor

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti caută ghizi pentru numărul din ce în ce mai mare de vizitatori de la acest obiectiv. Viitoarele gazde ale turiştilor trebuie să vorbească fluent engleza, să fie comunicative şi să iubească natura. Ghizii vor lucra pe perioada verii, atunci când mii de turişti vor să vadă cum trăiesc urşii salvaţi din situaţii critice, în perimetrul rezervaţiei.

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti are 400 de vizitatori pe zi, în acest sezon. Numărul turiştilor care vor să vadă animalele socase din situaţii critice şi îngrijite în semi-libertate creşte în fiecare an, imediat ce vremea devine frumoasă. În zilele de vară, în vacanţe şi pe perioada concediilor, parcarea de la marginea sanctuarului devine neîncăpătoare.

"Turul durează o oră. Ghizii le vorbesc vizitatorilor în română sau în engleză, iar unul din cele mai importante lucruri pe care le explică este diferenţa dintre o simplă grădină zoologică şi un sanctuar pentru animale", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Sanctuarul are acum şase ghizi. Mai este nevoie de opt persoane, care să însoţească turiştii pe traseul de vizitare.

"Care sunt calităţile unui ghid bun? Să vorbeşti mult, corect, repede şi pe înţelesul tuturor", Aurelia Toth, ghid Rezervaţia Libearty.

Cei opt ghizi încep lucrul din iunie. Vor însoţi turiştii în trei serii, de la orele 10, 11 şi 12. Lucrează de marţi până duminică, pe perioada verii şi primesc 60 de lei pe zi.

Ghizii de vară de la Zărneşti vor fi angajaţi pe baza unor contracte de zilier.

"Vrem ca grupurile care vin la noi să fie cât mai mici, pentru ca ghidul nostru să poată transmite cât mai multe. Nu este o muncă extraordinar de grea, dacă îţi place să comunici, să vorbeşti cu oamenii şi mai ales să le insuflii oamenilor respectul faţă de natură şi faţă de animale", Paula Ciotloş, ghid Rezervaţia Libearty.

"Foarte frumos, foarte bine. Ne-au explicat pe înţelesul copiilor, chiar foarte bine pentru ei, pentru nivelul lor de vârstă", vizitator.

"Despre ghid? A fost minunat, a explicat totul foarte bine", vizitator.

"Foarte bun. Foarte interesant, am învăţat foarte multe", vizitatoare.

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti are 69 de hectare, pe care trăiesc 87 de urşi salvaţi din situaţii critice. Anul trecut, rezervaţia a avut 26 de mii de vizitatori.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan