Sari la conținut
News Alert

Rezistă, în ciuda nepăsării

Un monument istoric din Caraş-Severin bate toate recordurile, nu a fost reabilitat niciodată în ultimii 500 de ani şi este încă în picioare. Podul turcilor, folosit şi în perioada lui Mihai Viteazul după ce otomanii au cucerit Banatul, a supravieţuit războaielor şi a servit chiar familiei imperiale a Austriei. Cu toate acestea, obiectivul a fost lăsat de izbelişte.

După ce au transformat Timişoara în paşalâc acum mai bine de 500 de ani, turcii au construit podul ca să îşi poată muta mai repede armamentul şi soldaţii şi să se ferească de atacuri. E perfect funcţional şi astăzi şi poate fi folosit, în ciuda faptului că nu a beneficiat de o atenţie prea mare din partea autorităţilor.

„El apare ca monument istoric de clasă B, dar în lista Consiliului Local. Nu a fost niciodată reabilitat şi dacă vă uitaţi bine la acest pod au fost foarte multe inundaţii”, spune Ovidiu Firca, primarul comunei Grădinari.

Istoricii spun că podul era unul din punctele strategice ale turcilor şi a fost folosit şi în timpul lui Mihai Viteazul. A rezistat atât de bine tocmai din cauza cărămizilor aşezate perfect. Legenda spune că în secolul al XIX-lea podul a fost folosit chiar de familia imperială a Austriei care a vizitat zona.

„Podul e deja e aminit pe hărţile militare otomane în 1552 când deja Banatul este organizat ca paşalâc de Timişoara, dar cu siguranţă el este terminat în 1551 când în zonă se duc lupte”, susține Ionel Bota, istoric.

„Podul servea pentru transportul de persoane şi mărfuri şi a fost folosit până la finalul anilor 80 atunci când comuniştii au vrut să îl dărâme. Conştienţi de valoarea lui însă oamenii din sat s-au opus” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

„Am spus măi fraţilor nu se poate domnule, aveţi aprobare aşa fiind un monument istoric, putem să îl repărăm, nu să dărâmăm aşa ceva.”

„Când trec cu maşina se vede că ceva ar trebui făcut la el să nu se prăbuşească.”

„Ar trebui, dar cine să reabiliteze.”

Autorităţile spun că pentru reabilitarea podului au nevoie de 500 de mii de euro, dar că pentru moment nu pot aloca banii de la bugetul local. Singura soluţie ar fi să obţină o finanţare de la Ministerul Culturii.