Sari la conținut

Rujeola dă peste cap programul asistentelor

Rujeola a dat peste cap programul asistentelor de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. Cu un nou record de internări, medicii şi asistentele sunt nevoiţi să facă ore suplimentare sau chiar să renunţe la zilele libere ca să facă faţă fluxului mare de pacienţi. Iar situaţia nu pare să se schimbe prea curând.

La Clinica II a Secția de Boli Infecțioase din Timișoara, personalul medical lucrează la foc continuu. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu virusul rujeolic, toate asistentele medicale au lucrat în ture suplimentare. Printre ele și Monica Demian, care a renunțat la zilele libere pentru pacienții de pe secție.

„Nici o tură, nici de dimineață, nici de după-masă, nici de noapte nu și-a permis să iasă din tură la ora care trebuia. Fiecare rămânea o oră, o oră jumate ca să-și termine treaba, ca să decongestioneze tura aialaltă, este inuman. Atunci când ajungi acasă ești atât de epuizat, încât efectiv pici”, explică Monica Demian, asistent medical.

„Au fost zile când rămâneam chiar și trei, patru ore peste program. Noi avem program de opt ore, lucram și câte doișpe, treișpe ore pe zi”, recunoaște Ștefan Lăcățuș, asistent medical.

Personalul medical nu va reveni prea curând la programul normal. Recordul de anul trecut al îmbolnăvirilor cu rujeolă a înregistrat un nou vârf epidemiologic la Timişoara.

„Începând cu luna decembrie a început să crească alarmant numărul de cazuri de rujeolă, fiind un vârf epidemiologic în sfârșitul lui decembrie și începutul lui ianuarie, chiar până astăzi se menține acest vârf, fiind internați la ora actuală 40 de cazuri de rujeolă, săptămâna trecută am avut peste 40 de cazuri”, susține Virgil Musta, medic primar Secția de Boli Infecțioase.

Aparținătorii și pacienții de pe secție apreciază efortul personalului medical.

„Fără ei nu am putea să ne descurcăm. Îi o boală grea și pentru ei e multă muncă.”

„Într-adevăr și-au făcut datoria de medic, de asistent și le mulțumim.”

„Știu că sunt puține asistente și sunt ocupate la câți copii îs, foarte mulți copii.”

Conducerea spitalului dă asigurări că efortul cadrelor medicale nu va trece neobservat. Angajaţii îşi vor recupera zilele libere de îndată ce numărul îmbolnăvirilor va scădea.

„Se vor putea lua doar atunci când epidemia se va mai domoli sau poate chiar se va stinge. Noi sperăm totuși ca în viitoarele câteva luni să scadă din intensitate și să se mai domolească”, completează Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

În 2016, la nivelul județului Timiș au fost înregistrate aproximativ 300 de cazuri de rujeolă.

Pe aceeași temă