Salarii micşorate pentru angajaţii Primăriei Pucioasa

Data actualizării: Data publicării:
PUCIOASA

Pentru că nu mai are bani de investiţii, un primar din Dâmboviţa a a decis să reducă salariile angajaţilor primăriei cu 10 procente.

 

Edilul din Pucioasa a luat această decizie pentru că localitate are un deficit bugetar destul de mare. Acum, după noua lege a muncii, instuţia este obligată să dea indemnizaţii de hrană şi tichete de vacanţă, astfel că toate cheltuielile cu angajaţii vor creşte si mai mult.

"Suntem obligaţi ca, de la începutul anului, fiecărui angajat să îi acordăm două salarii minime ca normă de hrană şi tichetul de vacanţă. Asta înseamnă încă 5.610 lei pe an de fiecare persoană. După socoteala noastră, fondul de salarii ar fi crescut cu 20 - 22%. O creştere pe care cred că nu ne putem permite să o suportăm. În mod normal, netul va fi la nivelul anului 2018, în plus, vor avea viecare 2.610 lei. Cele două salarii minime pe economie ca normă de hrană şi tichetul de vacanţă", Constantin Ana - primar Pucioasa.

Salariul mediu net în Primăria Pucioasa este în jurul a 2.000 de lei, însă există şi angajaţi care au lefuri mai mici. Primăria are 5 instituţii în subordine: Poliţia Locală, Centrul de Informare Turistică, Centrul Cultural, biblioteca şi firma de salubritate. Toţi cei o sută de angajaţi vor primi lefuri micşorate cu 10%.

"Au pierdut la salariul brut, cât şi net, între 30- 40 de lei, până la 70 - 80 de lei din veniturile anului 2018. Prin introducerea normei de hrană, care reprezintă cam 346 de lei pe lună în salariul brut, salariaţii noştri câştigă în jur de 190 - 200 de lei net pe lună. Dacă nu ar fi fost această scădere cu 10%, cam cât ar fi trebuit să câştige un angajat în medie? Mai lua 3 - 400 de lei la net", Emil Pleşa - lider de sindicat.

Bugetul anual al oraşului Pucioasa este de aproximativ 16 milioane de lei. Dintre aceştia, maxim 5 milioane se duc pe investiţii, însă nevoile sunt mult mai mari.

"Economia pe care noi o facem este undeva la 5 - 600.000 de lei", Constantin Ana - primar Pucioasa.

"Putea să găsească orice altă soluţie în afară de chestia cu tăiatul. Bani din bugetul local. Li s-au alocat banii ăştia, sunt convins. Nu ca să-i tai. S-au alocat ca să-i dea la oameni", angajat.

"Să ia 10%, mi se pare normal. Dar din ce să ia, din ce salariu.  Unii au mult şi unii au mai puţin. Depinde cum au salariile. Un primar, sau un viceprimar, sau cei care sunt în consiliu pot suporta mai bine 10%. Cei care au salarii mai mici...", angajat.

"Poate are dreptate. Nu sunt bani. Dacă nu sunt bani ce să facă? E normal", angajat.

Anual Primăria Pucioasa are un deficit bugetar de aproape 400.000 de lei. Prin această decizie, primarul speră să mai reducă din el.

Reporter: Sorin Secli / Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri