Sarmizegetusa Regia, proiect de restaurare

Data publicării:
Untitled

Sarmizegetusa Regia are șanse mari să intre intr-un proces amplu de reabilitare și conservare. După mai bine de un an de muncă, specialiștii Institutului Național al Patrimoniului au încheiat un studiu complex făcut în cetatea antică din Munții Orăștiei. Cercetarea va sta la baza unei evaluări financiare a lucrărilor ce trebuie făcute în sit. Adminstratorii cetății dacice spun că suma necesară poate ajunge și la 100 de milioane de euro și că va fi nevoie de cel puțin două decenii de muncă.

Studiul făcut pe cele 18,3 hectare ale sitului de la Sarmizegetusa Regia a înglobat cercetări diverse - arheologice sau geologice și peisagistice sau arhitecturale. Specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului spun că miza interpretării unui sit este la fel de mare ca cea a conservării.

Pentru expertiza tehnică a fortificației au fost folosite metode tradiționale, dar și înregistrări cu scannere 3d.

Specialiștii au obținut informații despre starea de degradare a monumentului și au făcut de asemenea studii geotehnice.

Studiul specialiștilor stă la baza unui evaluări financiare ce va fi făcută, spun administratorii județului, până la finele anului. Suma necesară acestor lucrări de conservare poate ajunge și la 100 de milioane de euro.

Sarmizegetusa Regia este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1999. Intrată în subordinea Consiliului Județean în 2012, fosta capitală a statului dac a devenit tot mai atractivă pentru turiști, fiind al 3-lea cel mai căutat obiectiv din județul Hunedoara.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri