Slalom printre mașini, în lipsa trotuarelor

Data publicării:
trotuar
Slalomul printre mașini este singura variantă pentru timișorenii care locuiesc în partea de nord a orașului, unde sunt încă şi astăzi străzi fără trotuare. Oamenii sunt în pericol să fie accidentaţi în orice clipă, din cauză că trebuie să circule pe marginea carosabilului. Oficialii Primăriei Timişoara promit să rezolve problema... cândva anul viitor.

Strada Felix din Timișoara este un exemplu de conviețuire între pietoni și șoferi. Pe un tronson de aproximativ 30 de metri, carosabilul este şi trotuar, aşa că, indiferent de calitate, conducător auto sau pieton, trebuie să dai dovadă de multă atenție.

"Mai mă înțeleg și fac semn cu mâna către șoferi. Unii mă înțeleg, unii mai aruncă niște vorbe de ocară. Cu toate riscurile dar mă păzesc."

"E periculos pentru că poate chiar nu ești destul de atent dintr-o parte sau din alta. Când treci drumul acolo îi două palme, dincoace nu i nimic. Și ar fi nevoie de un trotuar."

"Trebuie să te ...să ai grijă singur să nu dea în tine mașina."

Pe cealaltă parte a străzii Felix, există o bucăţică de trotuar. Una care nu are mai mult de 40 de centimetri, dar suficient cât să mai fie ridicat și un stâlp de curent în mijloc. Sute de mașini trec zilnic pe acolo, iar șoferii au învățat să fie mai atenți decât în alte zone.

"Greu, foarte greu. Nu este accesul pietonal și vin oamenii și pe o parte și pe alta. Vin mașini deci e o situație foarte periculoasă că nu știi pe care să lași și pe care să aștepți."

"Îi cam rău că trece lumea pe aici, trebuie să oprești, să ai grijă, e dificil fără trotuare. Mai sunt zone în Timișoara ca asta? Mai sunt, mai sunt, unde nu-s trotuare sau sunt stricate rău de tot."

"Multă atenție, normal că pietonii, știți și dvs cum e, ei nu trec regulamentar nici pe trecerea de pietoni, da păi în locurile amenajate pentru ei."

Problema este cunoscută de autoritățile locale de mai bine de 20 de ani, dar măsuri concrete pentru rezolvarea ei nu vor fi luate mai devreme de anul viitor. Strada Felix ar urma să fie cu sens unic.

"Din păcate, în momentul de față nu ne permitem din punct de vedere al valorilor de trafic să facem Felix cu sens unic dintr-o direcție. La acel moment am putea într-adevăr să extindem trotuarele în zona de circulație a autovehiculelor", spune Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Autoritățile locale spun că avem de-a face cu "aberații urbanistice", moștenite din perioada comunistă. Cu toate acestea, după mai bine de 2 decenii, timişorenii aşteaptă încă soluţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri