Spital nou, gol la 7 luni de la inaugurare

Data publicării:
spital deva
Promisiuni rămase în aer. Un spital inaugurat în noiembrie anul trecut nu are echipamente nici acum, după 7 luni. Se întâmplă la Deva, unde aripa nouă a spitalului județean de urgență stă încă goală. Autoritățile locale nu au găsit resursele financiare pentru aparatura medicală și pentru mobilerul de care e nevoie în clădirea de 7 etaje. Ca o măsură extremă, se ia în calcul acum folosirea unor aparate din vechiul spital, până la achiziționarea altora noi. Când se va întâmpla acest lucru... nimeni nu se mai hazardează să se pronunțe.

"La 7 luni de la inaugurare, noua aripă a spitalului este în continuare goală. Doar pentru construcția clădirii au fost cheltuite 100 de milioane de lei, iar pentru dotările interioare ar fi nevoie de alte 50 de milioane de lei" - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.

Dacă în toamna trecută, conducerea Consiliului Județean Hunedoara dădea ca sigură luna mai pentru deschiderea noului spital, acum nimeni nu se mai hazardează să avanseze noi termene. Banii pentru echipamente ar urma să vină de la Ministerul Sănătăţii.

"Procedura de acord cadru durează și va dura încă mult timp, în operațiile acestea în care există procedură de achiziție cu licitație pot să apară contestații care sunt involuntar de voința noastră", explică Mircea Bobora - președintele CJ Hunedoara.

Noua aripă a spitalului are 7 etaje şi o capacitate de 200 de locuri. Aici ar trebui mutate toate secțiile chirurgicale, blocurile operatorii și secțiile de terapie intensivă.

"Ar fi foarte utilă darea în folosință, atât pentru medici, pentru că actul medical ar avea o calitate superioară, iar pentru pacienți ar fi foarte utilă pentru că condiițiile hoteliere de acolo sunt net superioare", spune şi Gabriel Berceanu - managerul interimar al Spitalului Județean Deva.

Pacienții sunt nemulţumiţi de toate aceste amânări.

"Categoric nu îi în ordine, n-are cum să fie în ordine. Noi suntem pacienți și vrem să fim tratați normal."

"Ar trebuie să se dea în folosință, și ar trebuie să se folosească și bani europeni și tot, absolut, s-avem spitale, s-avem tot ce trebuie în spitale, să fim și noi în rând cu lumea asta."

"Probabil o să se facă pe viitor ceva îmbunătățiri, că nu l-or construit degeaba."

Până când vor ajunge noile dotări, conducerea CJ intenţionează să facă o evaluare a aparaturii existente deja în spital, iar echipamentele în stare bună de funcționare, nu mai vechi de 3 ani, vor fi transferate temporar în aripa nouă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri