Spitalul de Boli Infecțioase are nevoie de ventilatoare

Data publicării:
spital

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara are nevoie urgent de aparate de ventilație. Compartimentul de Terapie Intensivă funcționează deja la nivel de avarie.  Sunt doar patru ventilatoare invazive destinate adulților și unul pentru copii, care trebuie să deservească un număr de nouă paturi de terapie intensivă. Conducerea spitalului spune că sunt necesare 10 ventilatoare pentru pacienții intubați şi alte 10 pentru bolnavii neintubați. 

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara are acum doar patru ventilatoare invazive pentru adulți și unul pentru copii, folosite exclusiv la ATI. După intubare, echipamentele medicale ajută pacienții în stare critică să respire, până când starea lor de sănătate se ameliorează. La acestea se mai adaugă şi patru ventilatoare non-invazive, adică cele cu mască.

”Momentan funcționam la cotă de avarie, am avea nevoie de un ventilator pentru fiecare loc şi unul suplimentar în caz de avarie. Asta înseamnă că am avea nevoie de 10 ventilatoare de ventilație invazivă, și unul de rezervă, ideal”, a declarat Nicoleta Cotaia, medic specialist ATI.

Secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase are 9 paturi. Acolo sunt internați pacienții din două secții, atunci când starea lor de sănătate se agravează.

”O dată la două săptămâni, unul dintre ventilatoarele invazive cedează. Atunci acest loc de la Compartimentul ATI devine nul. Fără un aparat funcțional, nici un pacient cu probleme respiratorii grave, nu poate să fie internat aici”, relatează Mihaela Creţu, jurnalist Digi24 Timișoara.

”În orice secundă un pacient din acest spital, sau poate mai mulți în același timp, poate avea nevoie de acest spital ca de aer.  (reporter: ce faceți în situația în care aveți un caz urgent și nici un ventilator nu este disponibil?) În această situație, de fiecare dată cerem ajutor colegilor de la celelalte spitale din Timișoara. De exemplu spitalul municipal, județean, dacă e pacient pediatric, de la Spitalul Luis Țurcanu”, a spus Nicoleta Barbura, medic specialist ATI.

Toate ventilatoarele invazive din spital au fost reparate, iar în cazul unora costurile au depășit și o mie de euro. În depozitul unității sanitare sunt însă și alte astfel de aparate care nu au mai putut fi puse în funcțiune

”Avem cinci aparate de ventilație invazivă, pe care nu le putem folosi la momentul actual, fie din lipsă de piese de schimb, fie pentru că le ținem pentru piese de schimb. Este urgentă nevoie de aceste aparate, de care să știe sigur că nu te lasă la un moment dat”, a declarat Voichiţa Lăzureanu, manager spital.

Primăria Timișoara, de care aparține Spitalul de Boli Infecțioase, pregătește cumpărarea a 10 aparate de ventilație invazivă. Până când procedura va fi gata și aparatele achiziționate, spitalul funcționează în continuare la cotă de avarie.

reporter: Mihaela Creţu / operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri