Sari la conținut

Stațiunea Straja, gaură de 5 milioane de lei

Primăria Lupeni a făcut plăți ilegale de 5 milioane de lei. Datele apar într-un raport recent al Curții de Conturi. Auditorii au stabilit că în perioada 2013-2015, primăria din județul Hunedoara a făcut plăți pentru diverse lucrări de modernizare în stațiuniea turistică Straja în mod ilegal. La rândul lor, reprezentanții administrației locale spun că au contestat acest raport care vizează de fapt lucrări mai vechi, din anii 2009-2012, efectuate în baza programului național de dezvoltare a domeniului schiabil de la Straja.

Un raport al Curţii de Conturi arată o gaură de 5 milioane de lei în programul "Schi în România - Stațiunea Straja". Cum au dispărut banii? Primăria Lupeni a făcut trei feluri de plăţi ilegale, spun auditorii.

"Au fost făcute plăți nelegale de 1.756.312 lei prin plata unor lucrări ajustate cu inflația, deși această clauză nu era prevăzută în documentația de atribuire (...) au fost efectuate plăți de 3.483.594 lei reprezentând penalități de întârziere de 0,1% pe zi, în condițiile în care în contractul cadru se prevedeau penalități de 0,001% pe zi (....) s-au efectuat plăți nelegale în sumă de 337.938 lei prin acceptarea unor diferențe de preț pentru consumuri de material și transport, fără a se menționa materialele la care se face referire și cantițățile."

"Este vorba despre lucrări efectuate din anul 2009 până în anul 2012, nu sunt plăți ilegale, ci sunt dobânzi calculate conform contractului", susţine Iacob Mesaroși - viceprimar Lupeni.

Autoritățile locale au contestat raportul Curții de Conturi.

"Lucrările fac parte dintr-un proiect de dezvoltare a stațiunii turistice Straja. Și ne referim aici la amenajarea unor pârtii de schi, la achiziționarea unor echipamente de zăpadă artificială, la amenajarea unui lac artificial, dar și la alimentarea cu energie electrică a stațiunii" - Andrada Velciov - reporter Digi24.

Derulat prin Ministerul Turismului, proiectul ar fi trebuit să transforme Straja într-o staţiune de schi foarte ispitiroare pentru turişti. Ar fi trebuit să apară acolo 30 de kilometri pătraţi de domeniu schiabil şi o telegondolă. Vorbim de un proiect de peste 40 de milioane de euro care e acum blocat.

"Cine a făcut plata, bineînțeles, adică cine din primărie a făcut plata trebuie să răspundă, nu?"

"Nu e corect dacă s-a întâmplat așa ceva, nu are decât primăria să răspundă, sau cei care sunt îndreptățiți să facă asemenea plăți."

Toate contractele pentru modernizarea stațiunii Straja din perioada 2009-2012 sunt verificate și de procurorii DNA. Fostul primar al Lupeniului este acuzat de abuz în serviciu, iar patronul firmei care a executat cele mai multe lucrări este acuzat de dare de mită.