Statul cere 12.000 de euro pentru reacreditarea singurului centru din țară pentru copii aflați în fază terminală

Data actualizării: Data publicării:
ACREDITARE

Singurul centru din țară pentru copii aflați în fază terminală este în pericol să nu mai poată funcționa. Deși îndeplinește toate condițiile sanitare și de igienă cerute, centrului din Sibiu i se cer nu mai puțin de 12.000 de euro pentru reacreditare. Banii sunt facturați chiar de statul român, prin Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Practic, statul cere acești bani pentru o semnătură de aprobare.

Centrul Carl Wolff din Sibiu a fost printre primele 20 din țară care s-au acreditat în 2012, după înființarea Autorității la nivel național. Potrivit legii, reacreditarea se face după cinci ani, așa că, din 1 ianuarie 2018, instituția ar trebui să funcționeze după o aprobare nouă. Centrul de la Sibiu a întocmit toată documentaţia necesară şi a primit confirmarea că actele sunt în regulă.

"O parte vedeţi aici. Chiar pregătite, sunt gata, cu toate documentele semnate, ştampilate şi asumate de angajaţi", directorul centului.

Însă statul a schimbat regulile anul acesta și cere o taxă de peste 12 ori mai mare decât în trecut. Odată cu confirmarea reacreditării, a venit şi o factură de aproape 55.000 de lei.

"Asta înseamnă, rotunjit, 12.000 de euro, pentru un proces în care comisia vine să verifice dacă centrul corespunde standardelor de exigență pentru siguranța pacientului. Noi suntem o organizație non-profit. Ne bucurăm în fiecare lună că reușim să acoperim toate cheltuielile, deoarece pacienții noștri nu plătesc spitalizarea. Așa că nu avem un ban în plus. Din contră, în unele luni nu știm exact cum terminăm luna, să plătim și salarii, să oferim și toate condițiile pacienților. Și totuși, noi dorim să mergem mai departe. Dar sumele astea depășesc cu mult așteptările unui ONG",  Rhein Ortrun, director. 

În centrul din Sibiu sunt internați copii cu vârste cuprinse între un an și 17 ani. Toți primesc îngrijire de specialitate, urmează tratamentul medical prescris și pot fi internați cu părinții lor, dacă aceștia își doresc să rămână în hospice.

Hospice-ul Carl Wolff din Sibiu are 24 de locuri pentru bolnavi care nu mai au nicio șansă la viață. Adulții, cei mai mulți bolnavi de cancer cu metastaze, vin aici ca să își petreacă în liniște ultimele zile din viață. Zece locuri are centrul și pentru copii cu boli extrem de grave, care mai au puțin timp de trăit.

Centrul pentru copii cu boli în fază terminală de la Sibiu este singurul de acest fel din ţară. Deşi mai sunt şi alte instituţii care primesc copii cu boli atât de grave, niciuna nu ţine pacienţii şapte zile pe săptămână, 24 de ore din 24

Centrul Carl Wolff a primit o aprobare de amânare pentru reacreditare, până în martie 2018. Are la dispoziţie patru luni ca să strângă, din donaţii, banii pe care statul îi cere pentru aprobarea acestui dosar.

Reporter: Adela Mohanu/Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri