Ştefan Jager | Pictorul şvabilor

Data publicării:
muzeu
Un muzeu dedicat celui mai mare pictor al șvabilor din Banat, este unul dintre principalele puncte de atracţie pentru turiştii care ajung în Jimbolia, judeţul Timiş. Atelierul artistului Ștefan Jäger este deschis tuturor celor care doresc să cunoască o bucățică importantă din istoria locului, surprinsă într-un joc de culoare unic. Detalii despre viața pictorului dar și despre tradițiile și obiceiurile șvabilor, pot fi descoperite printr-o simplă vizită la muzeul din oraş.

Plin de schițe, portrete și pensule care nu au mai fost folosite de zeci de ani, atelierul artistului este atracția principală a muzeului. De aici, Ștefan Jäger a surprins în culori viața aspră a țărănilor șvabi, munca la câmp de dimineața până seara, dar și obiceiurile frumoase șib tradițiile frumoase, respectate la fiecare sărbătoare.

„Acesta este atelierul pictorului. Partea asta s-a păstrat. Aici a trăit, aici a lucrat. A fost un om ursuz, așa cum știți voi care sunteți jimbolieni, însă în lucrările lui, după cum ați văzut, e foarte foarte multă veselie."

Nu este localnic în Jimbolia care să nu fi auzit de pictorul Ștefan Jäger (Iegăr). Bătrânii locului au avut ocazia să-l cunoască pe pictorul ursuz, care ieșea cu greu din atelierul său.

„Primul contact era că el ieșea din atelier și întrebarea fatală Care dintre voi merge să îmi cumpere țigări?. Era un fumător înrăit, ulterior trecut la pipă, iar atunci mergeam după tutun, nu după țigări", explică Johann Jirkowsky, membru în Forumul Democrat al Germanilor din România.

„Ne punem întrebarea-Ce fel de om era Ștefan Jager? Răspunsul este: El era un om modest, retras, iubea natura și trăia pentru artă. 00:00:31 MUSCĂ 00:09:12 Se ducea la locul lui de muncă și picta cu o pasiune... admirabilă", povesteşte Hildegard Zappe.

Picturile realizate de Ștefan Jäger în atelier, pe șevaletul vechi care păstrează și acum ultima sa pânză, au făcut înconjurul lumii. Câteva dintre ele însă au fost păstrate cu multă grijă la muzeu.

„Portretul mamei și al tatălui lui Ștefan Jager sunt câteva dintre lucrările expuse în cadrul muzeului, iar cel mai important tablou este autoportretul pictorului" - Mihaela Creţu, reporter Digi24 Timişoara.

„Acest muzeu mi se pare foarte interesant, foarte frumos că aceste lucrări s-au păstrat 00:48:57 MUSCĂ 00:49:01 Așa ne putem da seama cum au trăit oamenii în acele timpuri."

„Mi-a plăcut foarte mult picturile realizate de el, viața satului mai ales:"

„Pe mine m+a impresionat picturile cu Curtea cu păsări."

Dacă viața șvabilor a fost inspirația supremă a lui Ștefan Jäger, muzeul cuprinde o cameră tipic șvăbească, plină de mobilierul care se găsea în trecut în aproape fiecare casă din Jimbolia. În plus, portul popular șvăbesc, de o frumusețe rară, poate fi admirat de fiecare turist.

„Prima sală este etnografia, acolo sunt adunate obiecte de la cei care au viețuit aici și le-au donat. Este și un pom de Kerweih. Avem și un coridor lung, care îl folosim de galerie de artă contemporană, arheologia unde avem mici vestigii descoperite în solul Jimboliei, o sală de ședințe unde sunt forografii cu personalitățile Jimboliei", spune Angelica Chici, referent de specialitate în cadrul muzeului.

Muzeul dedicat pictorului șvab găzduiește expoziții ale artiștilor contemporani. Aici sunt organizate anual tabere pentru pictori, iar în fiecare vară, locul este vizitat de turiști și români din străinătate. Dacă sunteți curioși să intrați în atelierul pictorului șvab și dornici să vizitați întregul muzeu, programul este unul flexibil. Trebuie doar să vă faceți o programare în avans telefonic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri