Studentă la Conservatorul din Viena, la 13 ani

Data publicării:
iulia moldovan
Are numai 13 ani, dar mânuiește "instrumentul preferat al zeilor" ca un profesionist. Iulia Moldovan este elevă a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu" din Timișoara, dar datorită pasiunii ei pentru harpă și a talentului a fost deja admisă la Conservatorul din Viena. Are acolo un statut special, pentru că este încă prea mică pentru a urma cursurile la zi. Cu colegii ei de facultate comunică într-una dintre cele 5 limbi străine pe care le vorbește, printre care și ebraica.

Sunt câteva dintre acordurile interpretate de Iulia Moldovan, care au convins comisia de admitere de la Conservatorul din Viena că trebuie să o accepte la studii acolo, la numai 13 ani. Asta, în condiţiile în care ea nu a susținut încă Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.

"Este pe cât de unic și minunat, pe atât de greu. Dar muncesc din greu pentru că acesta este viitorul pe care îl doresc iar la Viena am foarte multe șanse de reușită maximă", povestește Iulia Moldovan.

Iulia își amintește cum a pus tot sufletul în interpretarea pentru comisia de admitere de la Conservatorul din Viena, dar și cum a repetat ore în șir. Rezultatul a meritat însă din plin.

"Am reușit să intru, nici măcar nu m-au pus să cânt cele 3 piese, m-au pus doar 2 și apoi au spus "Nah Gut!" și mi-au spus pe loc, m-au felicitat și au spus că au nevoie de așa studenți. Și așa a început", adaugă Iulia.

În ultimul an, Iulia, însoțită de tatăl său, a fost de două ori pe lună la Viena. De obicei petrece acolo câteva zile, în care face repetiții alături de colegi, care au toți peste 20 de ani, iar apoi revine în Timișoara pentru a continua orele și activitățile extrașcolare în care e implicată.

"E meritul ei, e munca ei, perseverența ei. Dragostea pentru muzică, dragostea pentru literatură, citește foarte mult. Îi plac limbile străine și noi suntem mândri când o vedem pe scenă", povestește și Gheorghe Moldovan - tatăl Iuliei.

"În mod normal, un copil care are, ar fi al treilea an de instrument, nu ajung la acest nivel. Ea performează pentru că există și calitățile native, cele care le-a moștenit de la familia ei", mai spune și Didina Oniga - profesorul de harpă al Iuliei Moldovan.

Visul Iuliei este să performeze pe marile scene ale lumii - la Filarmonica din Viena, cea din New York, ori cea din Israel. Deocamdată, așteaptă să împlinească cei 15 ani pentru a putea frecventa în regim normal cursurile Conservatorului din capitala Austriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri