Tarife mai mici la cazarea în căminele braşovene

Data publicării:
CAMINE

Studenţii de la Universitatea "Transilvania" din Braşov sunt primiţi anul acesta în cămine renovate şi modernizate însă la preţuri mai mici decât anul trecut. Scăderea tarifelor la cazare vine pe fondul eficientizării energetice a clădirilor şi a achiziţionării utilităţilor la preţuri mai mici. Taxele sunt cu până la 10% mai mici în anul 2016-2017 iar conducerea Universităţii şi-a propus să ajungă la cele de acum doi ani.

 

Dacă anul trecut, un student la buget dintr-un cămin cu baie comună pe palier şi camere simple, cu două sau patru paturi, plătea 185 de lei pe lună, acum va plăti 170 de lei iar pentru un student pe loc cu taxă, cazarea se ieftineşte cu 10 lei, de la 300, cât costa anul trecut. Tot de 10 respectiv 15 lei este diferenţa şi în cele şase cămine cu un grad ceva mai ridicat de confort. Studenţii nu au putut decât să se bucure de vestea bună.

"Unii dintre noi suntem nevoiţi să şi muncim.  Alţii au sprijinul părinţilor, alţii nu au", student. 

Tarifele de cazare se stabilesc în primul rând în funcţie de preţurile pe care le achită Universitatea pentru utilităţi. Anul trecut, conducerea şi-a propus să eficientizeze consumul de energie în cămine şi să reducă astfel cifrele de pe facturi. Primul pas, după izolarea termică deja făcută, a fost cumpărarea şi montarea unei centrale termice noi.

"Tot ceea ce vedeţi aici este nou, este montat anul trecut, înainte de începerea anului universitar. Cele trei cazane, cu cele trei arzătoare, ţevi, distribuţie şi, cum vă spuneam, ţeava de distribuţie care leagă centrala de aici cu restul căminelor", Daniel Munteanu - prorector Universitatea "Transilvania" din Braşov.

După un an de funcţionare, costurile cu încălzirea şi apa caldă au scăzut semnificativ. La acestea s-a adăugat şi faptul că Universitatea a cumpărat, pe bursă, energie electrică şi gaze la preţuri cu până la 20% mai mici. Astfel, au scăzut şi tarifele la care sunt cazaţi studenţii.


"A crescut puţin şi subvenţia care este primită numai pentru studenţii bugetaţi, cred că şi confortul este mai bun anul acesta. (Reporter: Dacă ar fi să comparăm cu preţurile la cazare din alte centre universitare, unde ne situăm?) Cred că ne situăm la medie. Am fost puţin peste medie, încercăm să le coborâm dar, totuşi, nu uitaţi că Braşovul este mai rece ca alte centre universitare, consumurile sunt mai mari",  Daniel Munteanu - prorector Universitatea "Transilvania" din Braşov

Chiar dacă tarifele scad, confortul studenţilor va fi mai mare. În cămine s-au făcut lucrări importante de renovare şi modernizate. S-a cumpărat mobilier nou, s-au făcut zugrăveli iar băile au fost reabilitate şi igienizate. Costurile pentru toate acestea s-au ridicat la peste 1,7 milioane de lei. În plus, Universitatea mai dispune de 1.114.000 de lei, fără TVA, pentru lucrările care mai sunt necesare până la finalul anului.

"(Reporter: Condiţiile de cazare cum sunt?) Sunt ok, eu aşa zic, având în vedere că anual se fac remedieri şi se zugrăveşte. Căldură este, nu avem probleme cu căldura, cu apa caldă pe timp de iarnă, niciodată nu au fost probleme", student.

Săptămâna aceasta se vor afişa listele cu studenţii care au primit cazare. Din 29 septembrie şi până în 2 octombrie, între orele 8:30 şi 17:00, ei vor fi aşteptaţi să cazeze în camerele în care vor locui pe parcursul următorului an universitar.

"Este prima fază de cazări şi sperăm să se prezinte toţi, să îşi ia locurile în cămin, cei care vor să renunţe, locurile lor vor fi ocupate de alţi studenţi, în fazele doi şi trei", Steluţa Dogaru - şefa Servciului de Cămine al Universităţii.

Universitatea "Transilvania" are 13 cămine, în care pot fi cazaţi 4233 de studenţi.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri