Telecomanda fără butoane, gândită la Timișoara

Data publicării:
telecomanda
Studenţi şi elevi pasionați de IT și inginerie din toată țara au participat la o competiţie maraton, în weekend, la Timişoara. Ei au avut la dispoziție 40 de ore pentru a crea o telecomandă care să schimbe programele TV prin rotirea sau mișcarea mâinilor, aplicații sau site-uri web originale. Din cei peste 200 de participanți, 60 au fost elevi. Aceștia au susținut un examen asemănător cu cel de la olimpiadă. Competiția a fost organizată de Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

"Telecomenzile astea funcțonează cu o lumină pe care oamenii nu o văd, dar camerele le pot vedea. Vedeți? Acesta este semnalul pe cardul de la televizor."

Daniel și Răzvan au format una din cele 91 de echipe participante la maratonul iTEC. Studenții au gândit un gadget cu senzori care să schimbe programele TV cu ajutorul gesturilor.

"De exemplu să zicem că aceasta este senzorul și nu știu să zicem că rotim și dăm volumul mai încet sau mai tare. Sau așa, facem ca și cu o baghetă magică, dăm canalul mai departe sau dăm înapoi."

Cei doi studenți au venit din Brașov special pentru maraton. 40 de ore au avut la dispoziție pentru a finaliza telecomanda fără butoane.

"Nu am dormit. Cred că am dormit o oră în 48 de ore. Dar a fost foarte interesant, am învățat foarte multe lucruri. Nu credeam să se poate să înveți atât de multe lucruri în două zile. Practic am simțit că am terminat o facultate, atât de multe am învățat", recunoaşte Daniel Calaver, participant.

"Este challenging, dar este foarte fain și ne place", spune și Răzvan Ardelean, un alt participant.

Din cei peste 200 de participanți, 60 au fost elevi. Pentru ei a fost de fapt un examen asemănător cu cel de la olimpiadă.

"Peste două săptămâni voi participa la olimpiada natională de informatică și pentru asta am venit mai mult. Pentru experiență. Să mă obișnuiesc cu probele, cu stresul din timpul probelor."

"Nu era ca la olimpiadele sau concursurile obișnuite unde doar dădeam problema pe stick și apoi corecta, ci o intoduceam direct pe site și își făcea singură corectura."

"Premile diferă pentru fiecare probă, ce pot să vă zic este că valoarea lor totală ajunge la 3000 de euro având locurile I, II și III pentru fiecare probă, dar și premii speciale", a explicat Anca Ilienescu, coordonator iTEC.

Competiția IT organizată la Timișoara se află la cea de-a X-a ediție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri