Tensiuni în organizația PNL Vaslui. Acuzații aduse candidatei Oana Iovu

Data actualizării: Data publicării:
Screen Shot 2016-11-23 at 19.50.42

Alina Gorghiu a fost duminică la Vaslui, cu ocazia lansării candidaților liberali din județ pentru alegerile parlamentare. Cu acea ocazie, președintele PNL a declarat: „Aveți candidați foarte buni, oameni cunoscuți și respectați”.

Unul dintre candidații PNL în județul Vaslui, aflat într-o poziție eligibilă, este avocata Oana Iovu. În contrast cu cele declarate de președintele PNL, în organizația locală mocnesc tensiuni generate de acuzații aduse Oanei Iovu și care îi conturează o imagine deloc respectabilă.

Conform cotidianului Evenimentul zilei, Adrian Porumboiu, fostul arbitru internațional, în prezent om de afaceri, a acuzat-o pe Oana Iovu că „încasa din trei părți”. Alte acuzații i-au fost aduse de către deputatul Florin Ciurariu, care a sugerat că ar sta „în preajma interlopilor”, fiind căsătorită cu un cunoscut om certat cu legea din Vaslui.

Screen Shot 2016-11-23 at 19.50.42

Evenimentul zilei relatează că ”Vasluiul a avut până de curând o echipă de fotbal cu care avea de ce să se mândrească. Echipa a dispărut în condiții suspecte, iar un candidat de pe lista PNL nu este deloc străin de falimentul fotbalului de mare performanță din Vaslui. Este vorba de poziția a doua pe lista pentru Camera Deputaților, pe numele ei Oana Iovu, de meserie avocat. Oana Iovu a avut contracte cu multe primării PSD din județ până să ajungă le lista PNL, celebră devenind atunci când a reprezentat comuna Pungești în dosarul exploatării gazelor de șist. Legat de fotbal, Oana Iovu a avut contacte și cu clubul FC Vaslui, în care primăria municipiului deținea 16 la sută din acțiuni.

Administratorul și-a îngropat clubul

FC Vaslui a dispărut de pe prima scenă în urma unui uriaș scandal între finanțatori și conducerea administrativă. Fostul administrator, Ciprian Damian, s-a adresat chiar el însuși Federației Române de Fotbal, cu o notificare înregistrată la FRF cu nr. 132 din 07.04.2014, prin care anunța că SC Sporting Club SA, care deținea echipa, este în incapacitate de plată deoarece avea către el datorii neachitate de 1.415.915 euro. Drept urmare, cerea să se aplice Regulamentul de licențiere, iar FC Vaslui să nu mai primească licența, ceea ce s-a și întâmplat. Din această cauză FC Vaslui a pierdut 2,5 milioane de euro din drepturile de televizare. În tot acest timp, Damian colabora cu avocata Iovu.

Cine-mparte, parte își face

Ca să nu iasă în pagubă, cei doi și-au împărțit 50.000 de euro din cei 57.689, 71 de euro primiți de la Uniunea Europeană de Fotbal Amator, via Liga Profesionistă de Fotbal, ca „plată de solidaritate UEFA către cluburile din Liga I pentru anul competițional 2012-2013”. Aici apare o „mică-mare” problemă. Banii aveau destinația precisă „de a susține activitatea de dezvoltare a sectorului de juniori în fotbalul profesionist” și în niciun caz nu îi trimisese UEFA ca să se îndestuleze cei care îi administrau. LPF a virat banii fix în contul comunicat de directorul economic al SC Sporting Club SA: RO89 BACX 0000 0003 6101 7001 deschis la Unicredit Țiriac Bank – Vaslui. Asta se întâmpla pe 11.03.2014, la ora 14.35.

Două zile mai târziu, pe 13.03.2014, zor nevoie mare, prin Ordinul de plată nr. 107, SC Sporting vira către Ciprian Damian suma de 221.000 roni. Erau banii de la UEFA pentru „programele proprii de formare a tinerilor jucători”.

Club distrus într-un „mod criminal”

Potrivit gazetei Vremea Nouă, pe 14 august 2014, fostul finanțator al FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a mers „în plenul Consiliului Local, pentru a prezenta modul în care clubul de fotbal de liga I a fost distrus în mod intenționat, într-un „mod criminal” de către Ciprian Damian, fostul președinte al Consiliului de Administrație, începând cu luna decembrie 2013. Timp de opt luni, deși Consiliul Local deținea un pachet de 16% dintre acțiunile Sporting Club, a spus Porumboiu, nimeni nu a catadicsit să afle ce se petrece la FC Vaslui, în timp ce totul se distrugea, încet și sigur la acest club”.

Iovu, mai potrivită decât Ciurariu

Oana Iovu reprezintă organizația municipală a PNL Vaslui la alegerile parlamentare. Inițial, primul la Senat era Dan Marian, dar, între timp, a fost retras pentru că are dosar la DNA și este sub control judiciar. Oana Iovu este pe locul doi la Camera Deputaților. În competiția pentru locul doi la Camera Deputaților s-a înscris pe lângă Oana Iovu și actualul deputat, Florin Ciurariu, însă s-a ajuns la concluzia că mai potrivită pentru a intra în competiția electoralã este avocata Iovu.

„Electoratul PNL nu votează persoane care stau în preajma interlopilor”

Despre procedura de selecție care l-a scos din joc, deputatul Florin Ciurariu a declarat, referindu-se la Dan Marian, care cum spuneam nu mai candidează fiind înlocuit cu Nelu Tătaru, și Oana Iovu: „Au fost anumite vicii, vreau să clarificăm lucrurile. Nu e vorba dacă sunt sau nu pe listă, deşi candidatura mea nici nu s-a supus la vot în biroul municipal Vaslui şi nu a mers mai departe. Am fost co-preşedinte PNL, am stat în banca mea, lucru pe care îl voi face şi în continuare, dar nu înţeleg de ce actualul preşedinte (Dan Marian – n.red.) este pe listă. Ce merite deosebite are? Am fost amândoi copreşedinţi, ori suntem pe liste amândoi, ori niciunul, de preferat niciunul, dacă tot pretindem că ne reformăm. Nu avem oameni providenţiali cu care să câştigăm, dar ştim că electoratul PNL nu votează hoţi, şpăgari, turnători, persoane care stau în preajma interlopilor sau care şi-au făcut studiile pe repede înainte”.

„Numele ei este Oana Iovu”

Potrivit jurnalului citat, Porumboiu a tunat și a fulgerat în ședința de Consiliu Local: „Nu pot să fiu bătaia de joc a două-trei haimanale de pe aici, care au sau nu îngăduința unor oameni cu mai multă sau mai puțină putere. Aveați ceva cu mine, personal? Eu fac 1.000 de pași în spate, dar echipa nu trebuia să moară niciodatã. Echipa trebuia să funcționeze, sunt cel puțin nouă cluburi din România care au datorii mai mari decât FC Vaslui. Cu banii care urmau să se primeascã din drepturile de televizare se puteau plăti datoriile către jucători. De ce s-a ajuns la treaba aceasta? (…) Eu am oprit cu bună știință finanțarea, atunci când o persoană din club a venit și mi-a spus unde se duceau banii pe care-i alocam. Oamenii aceștia care au distrus clubul nu au adus niciun leu, am avut încredere în unii, am avut încredere și într-o avocată care o mai și plăteam, fugea de la mine în cealaltă parte, venea și la primărie și încasa din trei părți. Numele ei este Oana Iovu,” își încheie relatarea Evenimentul zilei.

Citește și: Oana Iovu, avocata consilierilor anti-gaze de șist, de la Pungești:

http://www.digi24.ro/regional/digi24-iasi/vaslui-localnicii-din-pungesti-si-au-angajat-avocat-154199

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri