Timiș | Prezenţe record la vot

Data publicării:
prezenta
Şi tot în vestul ţării, unele localităţi cu doar zeci de alegători, au doborât recorduri de prezenţă. De exemplu, în satul Dobreşti, în judeţul Timiş, persoanele care au votat pe listele suplimentare au făcut ca procentul de prezenţă la urne să depăşească 100% după câteva ore de la începerea procesului electoral. O situaţie similară a fost şi la Marila, în judeţul Caraş Severin.

În micul sat Dobreşti, din judeţul Timiş, în primele 7 ore de la deschiderea urnelor, votaseră 48 de alegători. Astfel, s-a atins pragul de 100% în ceea ce priveşte prezenţa. Peste alte două, numărul alegătorilor a crescut cu aproape 100.

„La ora 16, prezenţa la vot în localitatea Dobreşti, judeţul Timiş, a fost de 145. Asta pentru că 30 de persoane au votat pe listele suplimentare, în condiţiile în care pe listele permanenete erau înscrişi 33 de alegători” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Explicaţia este simplă: oamenii înscrişi pe listele electorale au case de vacanţă aici, dar nu şi domiciliu. „Îs oameni din Dobreşti care îs mutaţi de aici şi au venit să voteze aici. Aţi votat? Da. Pentru ce aţi votat? Pentru o mai bună rânduire a României.”

„Şi-au cumpărat foarte mulţi case de vacanţă şi au venit în weekend. Au profitat şi au votat aici”, admite Andreea Văcărescu, preşedintele secţiei de votare Dobreşti.

Cu doar 3 ore înainte de închiderea secţiilor, prezenţa la urne la Dobreşti a atins pragul de 172%.

Încă, prima localitate din România în care s-a atins și depășit pragul de 100% la urne este Marila, în județul Caraș-Severin. Pe listele permanente sunt numai 29 de persoane dintre care au votat 12 însă cei mai mulți vontanți, 34 provin de la spitalul în incinta căruia a fost amenajată secția de vot.

„La secția de votare 145 din localitatea Marila, suburbie a orașului Oravița din județul Caraș-Severin, prezența la urne de 100% a fost atinsă imediat după ora 12” - Alexandra Marian, reporter Digi24 Timișoara.

„Avem în jur de 60 de persoane care au internare în spital”, spune Daniel Lungu, președintele secției de votare 145 din Marila.

Chiar dacă zona este una extrem de săracă, alegătorii au votat în speranța unui viitor mai bun.

„Am votat să fie mai bine, pentru noi cei de jos. Care sunt ai de sus, nu mi-e milă de ei.”

„Pentru ce ați mers astăzi la urne? Pentru o Românie mai prosperă, mai bună.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri