Timișorenii, turiști la ei acasă

Data publicării:
turist in tm
Au făcut mişcare şi au redescoperit orașul în care trăiesc - mai mulţi timişoreni au devenit, preț de câteva ore, turiști la ei acasă. Ei au luat la pas două mari cartiere ale urbei și au ascultat povești despre locurile în care au crescut. Pe traseul turistic de 3 kilometri, oamenii au făcut mai multe opriri şi au vizitat un punct termic transformat într-un birou modern, o școală veche de trei secole și mai multe biserici.

„Era denumită Circumvoluție, adică o zonă goală. De acolo vine numele! Da, exact. M-am întrebat întotdeauna. Calea Circumvalațiunii a fost de fapt primul drum construit în această zonă.”

Povești despre oamenii care au trăit în Circumvalațiunii și Mehala, dar și istoria numelor celor două mari cartiere ale Timișoarei au reușit să le atragă atenția celor care au acceptat provocarea unui city-break la ei acasă.

„E foarte interesant, ceea ce nu putem găsi documentat în cărți este trăirea altor oameni în locul respectiv. Cred că îți dă un atașament emoțional mult mai mare. 05:40:14 MUSCĂ 05:40:33 Încercăm să facem o implicare emoțională a fiecărui timișorean cu orașul în care trăiește, încercăm să facem această conexiune care ar trebui să existe, dar nu știm de ce, oarecum lipsește”, spune Marius Ungurean, povestitor.

Ca într-un adevărat city-break, oamenii au avut un traseu bine stabilit, întins pe o distanță de 3 kilometri și presărat cu obiective turistice mai puțin obișnuite. Prima oprire a fost la un birou modern și spațios, amenajat într-un punct termic dezafectat.

„Acuma ne aflăm într-o centrală termică, o construcție tip din anii 70, care avea unrol simplu de a aduce agent termic pentru unul din cele mai mari cartiere din Timișoara, cartierul Dacia. O parte din cartierul Dacia.”

O școală veche de trei secole din zona Circumvalațiunii și câteva biserici din cartierul Mehala au fost alte obiective vizitate de timișoreni. Excursia la pas prin propriul oraș i-a convins pe oameni să privească diferit locul în care au crescut.

„Am constatat că am fost în străinătate și m-a interesat istoria cutare și clădirea cutoare și poate nu cunoșteam istoria propriului oraș în care trăiam.”

„Ai descoperit lucruri noi până acum? Nu știam că școala Avram Iancu este așa de veche, deci a fost foarte interesant și mi-a plăcut și povestea cu biroul de arhitectură din Dacia.”

„Suntem la 300 de metri de locul în care am copilărit și am fost elev la școala 19, dar nici eu nu știam cât este de veche.”

„Am inițiat această mică acțiune numită Povești în mișcare prin care dorim să aducem oamenii împreună pentru a face mișcare, dar și pentru a ne cunoaște orașul și pentru a ne cunoaște între noi”, explică Teodora Borghoff, organizator.

Proiectul „Povești în Mișcare”, prin care timișorenii au fost invitaţi să devină turiști la ei acasă, își propune să îmbine mișcarea cu socializarea şi lecţiile despre istoria Timișoarei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri