Tradiția populară bănățeană, ilustrată în muzeu

Data publicării:
muzeu

Tradiția și portul popular îi îmbie pe turiștii care vizitează stațiunea balneoclimaterică Buziaș la o incursiune în timp. Parfumul de sfârşit de secol 19, început de secol 20 este adus de piesele vestimentare şi mobilierul din acea epocă, expuse în Muzeul de Artă Populară „Iuliana Folea Troceanu".

O colecție de artă populară românească care cuprinde peste 900 de exponate poate fi admirată admirată în orașul-stațiune Buziaș, într-un muzeu care, deși nu este de dimensiuni impresionate, excelează prin minuțiozitatea cu care au fost create obiectele, prin valoarea lor, dar și prin atmosfera călduroasă în care sunt primiți vizitatorii. Descris de cei care îl administrează drept unul dintre cele mai reprezentative muzee din Banat, acesta este împărțit în patru încăperi, cu specific tradițional.

„Ne aflăm în camera tradițională, unde avem două paturi înalte, cu dricale umplute cu ghijă, pe care se dormea. Peste această dricală avem poneava care acoperea patul, iar deasupra sunt nelipsitele perne, de asemenea umplute tot cu ghijă cu care se aranja patul ca să arate cât mai frumos. Lângă pat se află clupurile. Și de o parte și de cealaltă avem două clupuri, pe care de asemenea se află cilimuri și stergare” spune Cornelia Lupulescu- referent cultural.

Piesele strânse cu trudă și cu dedicație de Iuliana Folea Troceanu timp de mai bine de jumătate de veac sunt dintre cele mai diverse. Pe lângă tradiționalele costume populare așezate cu grijă pe manechine, există și țesături făcute în casă. La loc de cinste stau piesele vestimentare cusute cu fir de aur care întregesc odaia cu mobilă adusă de la Viena, cu care orice familie înstărită din vremea respectivă se fălea. Și celelalte încăperi au farmecul lor și introduc vizitatorii atmosfera de început de secol XX.

Îndeletnicirea cu care Iuliana Folea Troceanu a lucrat la creațiile sale nu a rămas neobservată. Mihail Sadoveanu a încurajat-o șă-și continue activitatea de creator și colecționar. Dintre tablourile aflate în încăperile casei, unul atrage atenția în mod deosebit, un portret al colecționarei, desenat de Iwane Maruyama, un cunoscut pictor japonez care a rămas impresionat de valoarea creațiilor. Asta denotă că, de-a lungul anilor, pragul muzeului a fost trecut de vizitatori români, dar și străini.

Cei care au cunoscut-o pe creatoarea pieselor din micuțul, dar originalul muzeu au doar cuvinte de laudă la adresa ei. Petru Apostiu își amintește de pasiunea cu care Iuliana crea și de răbdarea cu care îi învăța și pe alții meserie.

Muzeul de Artă Populară "Iuliana Folea Troceanu" din Buziaș a intrat în circuitul muzeal național în anul 1969. Iuliana Folea Troceanu a donat casa primăriei orașului Buziaș, iar acum e administrată de Casa de Cultură. Acesta poate fi vizitat de luni până vineri între orele 10 și 14, iar intrarea este liberă.

Reporter Alina Damian/ operator Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...