Universitatea „Eftimie Murgu" Reșița, fără bani de salarii

Data publicării:
eftimie murgu
Mai mulți profesori de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reșița vor să dea în judecată Ministerul Educației și instituția la care predau. Motivul - cadrele universitare nu şi-au primit toţi banii şi s-a ajuns la datorii salariale de peste un million şi jumătate de lei. Dascălii s-au coalizat şi 12 dintre ei plănuiesc să acţioneze în instanţă universitatea și ministerul. Conducerea instituției de învățământ superior susține că este obligată să facă şi restructurări pentru a nu pune lacătul pe uşă.

Personalul Universității "Eftimie Murgu" din Reșița - cadre didactice, personal auxiliar și nedidactic - a ajuns să îşi primească salariile în tranșe, în funcție de alocația bugetară pe care instituția de învățământ superior o primește de la Ministerul Educației. Astfel, salariul pentru luna iulie a venit în două tranșe - una de 500 de lei şi alta de 1.000 de lei, în timp ce pentru luna august profesorii nu au primit încă nimic. Cumulat, restanțele salariale depășesc 1,5 milioane de lei.

„În momentul de față am salariul net de 2.100 de lei ori 2 luni, 4.200 de lei plus încă 600 de lei restanțe din a treia lună, deci 4.800 de lei". Acționarea în justiție reprezintă singura cale, în momentul de față strângem documentația", susține Cristian Rudolf, liderul sindicatului "Fires" al Universității „Eftimie Murgu" Reșița.

Și anul trecut au existat restanțe salariale. Timp de 4 luni, personalul universității nu a primit niciun ban. Noua conducere a instituției de învățământ superior a întocmit un plan de redresare care presupune și reduceri de personal. Planul a fost transmis către Ministerul Educației, împreună cu solicitarea de a beneficia de un sprijin financiar de 2,6 milioane de lei. Banii ar fi meniţi să aducă pe linia de plutire singura universitate din Reșița.

„Sunt câteva restanțe financiare, sperăm ca în cel mult 2 săptămâni să mai acoperim din ele și să avem cel mult o lună de datorie față de colegi", completează Andrade Ionuț Bichescu, rectorul Universității „Eftimie Murgu" Reșița.

Actuala administraţie dă vina pe scăderea numărului de studenţi și a alocației bugetare per student, dar şi pe un management defectuos, în trecut, pentru situația în care este acum universitatea. Dacă în 2010 erau aproximativ 5.000 de studenți la Reșița, acum sunt 1.300. De la o alocație bugetară de aproximativ 3.200 de lei per student, acum s-a ajuns la 2.600 de lei. Toți acești factori cumulați au dus și la disponibilizări.

„Contractul se încheie în 3 noiembrie, conform preavizului primit în 3 noiembrie. Ce veți face mai departe? Oricum eu mi-am căutat de lucru în continuare, mi-am pus C.V.-urile începând de anul trecut în mai multe părți. Sincer să fiu, foarte mulți mi-au răspuns nu avem post pentru pregătirea dumneavoastră”, explică și Ionel Lupinca profesor - Universitatea „Eftimie Murgu" Reșița.

Dacă unii sunt revoltaţi, fără salarii, alți profesori de la universitatea din Reșița mizează... pe ajutorul familiei.

„Am apelat la resursele familiei, cu speranța sau nu neapărat cu speranța, ci cu convingerea că ne vom reveni.”

„Nu, cred că nimeni nu este dispus să facă voluntariat dar majoritatea colegilor sunt dispuși să facă un efort susținut cu întârzieri salariale.” Universitatea "Eftimie Murgu" din Reșița are şi datorii către ANAF, fondul de pensii sau asigurări de sănătate, în cuantum de aproximativ 8 sute de mii de lei. Digi24 a solicitat şi Ministerului Educaţiei un punct de vedere cu privire la situația de la Reșița, dar nu a primit deocamdată un răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri