Sari la conținut

Ursul călcat de maşină, operat

Intervenţie chirurgicală de fineţe la un urs. Trei medici veterinari, din Focşani şi Târgu Mureş, au operat puiul de urs lovit, săptămâna trecută, de o maşină, în Vrancea. Chiar dacă operaţia a reuşit, medicii sunt încă rezervaţi, în privinţa şanselor ursului de a-şi reveni. 

Nu mai puţin de patru ore a durat intervenţia veterinarilor.

Levente Borca, medic veterinar: "Mai întâi s-a făcut o radiografie, am încercat să cuprindem tot scheletul animalului, să vedem dacă mai are şi alte leziuni. Am descoperit o fractură de femur şi cu o plăcuţă am reuşit să o fixăm."

Chiar dacă osul rupt se va reface, medicii spun că perioada dificilă abia de acum începe, aşa că ursul va fi monitorizat permanent.

Matei Dragomir, coordonator al Centrului de Reabilitare a Faunei Sălbatice: "Operaţia a fost un succes. Partea grea de acum încolo va veni pentru că e nevoie din partea lui să fie un pic mai rezistent."

George Vlad , medic veterinar: "Va avea nevoie de tratamente post operatorii, antibiotice si calmante foarte puternice, care să l ţină departe de durere, astfel încât să fie cooperant în sensul în care va sta cel mai cuminte în aşa fel încât sudura pe os să se producă aşa cum trebuie."

Perioada de convalescenţă va dura cel puţin 30 de zile, timp în care va animalul va fi supravegheat. Ursul este îngriit la Centrul de Reabilitare a Faunei Sălbatice de vinerea trecută, după ce a fost lovit de un autoturism, pe drumul naţional 2D, în apropiere de staţiunea Lepşa.