Vanilia mai scumpă ca argintul

Data publicării:
vanilia

Vanilia a devenit mai scumpă decât argintul, pe plan mondial. Pe bursă, prețul unui kilogram de vanilie păstăi, variază între 500 și 600 de dolari. Cofetarii din România, încearcă în aceste condiții să mențină prețul produselor. Într-un laborator din Timișoara, de exemplu, stocul de vanilie este asigurat pentru următoarele 6 luni.

"Momentan piața din România are produse de vanilie. Este aromă de vanilie, este păstaie de vanilie pe piață. Stocurile sunt suficiente din informațiile pe care le avem de la producătorii noștri și prețul în următoare perioadă nu va fi afectat. Din ce informații sunt pe piață producția de vanilie va fi una bună, calitatea producției încă nu se cunoaște, dar se poate ca cei care speculează pe această piață să mai crească prețul până la un anumit moment. Momentan noi nu suntem afectați", a declarat David Alb, manager

Cert este că deocamdată, costul prăjiturilor și al înghețatei va rămâne neschimbat. Explozia prețului vaniliei este justificată, spun analiștii. 75% din producție provine din Madagascar, insulă ce a fost măturată în martie anul trecut de un uragan, ce a distrus numeroase plantații. Vanilia se cultivă greu, se obține dintr-o floare de orhidee, aşa că este al doilea cel mai scump condiment din lume după șofran.

reporter: Laura Vieru/ operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri