Zidul nepăsării

Data publicării:
zidul nepasarii

Un zid stradal care aparține primăriei Oraviţa, care ar trebui să susțină terenul dintre două case situate la diferență de nivel, s-a prăbușit peste locuința celor din vale. Deși familia a făcut mai multe sesizări cu privire la starea avansată de degradare în care se află zidul, administrația locală nu a luat până acum nicio măsură, spun oamenii.

Doar șansa a făcut ca zidul vechi de mai bine de un secol, administrat de primăria Oravița, să nu se rostogolească peste casa în care se afla Daniel Colojoară. Ieri, în jurul orei 4 dimineața, tone de pământ și piatră s-au desprins din peretele de sprijin aflat deasupra casei și au distrus o parte din podul casei și una dintre anexele gospodăriei.

"Se putea întâmpla să plece zidul cu tot, să vină efectiv să mă omoară în casă", a spus Daniel Colojoară, proprietarul casei.

"Zidul ăsta e ridicat probabil de când e construit orașul pentru că fiind un oraș montan, străzile sunt terasate. Cred că am 100 de deplasări la primărie, de fiecare dată doar promisiuni. Se trimitea câte o echipă, se făcea poze și toată lumea pleca fără să se intervină cu nimic. Când ați fost ultima dată la primărie? În urmă cu o săptămână", a declarat Daniel Colojoară, proprietarul casei.

Daniel Colojoară susține că de cel puțin 5 ani atenționează autoritățile locale despre pericolul pe care îl reprezintă peretele, care în orice moment se poate deplasa. Bucata desprinsă are 8 metri, din cei 20 de metri câți are în total zidul.

"Dacă se întâmpla când treceam cu copiii? Ne omora domnule pe toți, toată familia. Și nu s-au luat măsuri, uitați în ce situație s-a ajuns. Ați sesizat și dvs primăria? Sigur că da, și vecina mea și vecinii mei dar nu s-au luat măsuri", a povestit un vecin.

"Sigur că ne e teamă că dacă pleacă pe partea astălaltă, s-ar putea să ne evacueze și pe noi. Ieri or fost 8 oameni, s-or uitat și zice că nu suntem în pericol dar nu putem să ne păzim că dacă vin ploile, toată lumea o ia la vale", a declarat un alt vecin.

"Se așteaptă calamități ca să se aloce bani de la județ sau de la guvern. Aici Oravița e oraș mort. Așa vi s-a spus, sau de ce? Asta îi. Păi dacă nu se face de atâta vreme nimic...am zidul căzut de 13 ani acolo”, a spus un vecin.

Autoritățile locale cunosc pericolul, dar de 5 ani se mulțumesc cu constatări și raportarea lor către forurile județene sau centrale. Bugetul orașului e prea mic pentru o așa cheltuială, spune viceprimarul Oraviței, fără să știe însă ce cheltuială presupune întărirea acelui zid.

"Eu nu am fost în ultimii 5 ani. Nu pot să vă spun că nu mă aflu în fața cifrelor poate v-a răspuns domnul arhitect dar vă spun că în momentul de față suntem conștienți că s-a întâmplat o nenorocire și vom despăgubi cu acordul consiliului local, proprietarul. Nu se mai pune problema să nu facem acel zid de sprijin”, a declarat Lorena Ion, viceprimarul orașului Oravița.

"De când le-au făcut austriecii, acum aproape 200 de ani, nu prea s-a reparat mult la ele și atunci mortarul cu care sunt construite, fiind un mortar fără liant foarte bun, s-a măcinat în timp și a început să se, să facă burți porțile", a spus Constantin Coman, arhitectul șef al Oraviței.

Până la finalul acestei săptămâni, un expert ar trebui să stabilească ce mai poate fi făcut pentru casa familiei Colojoară, care a fost evacuată. Oamenii stau acum la vecini.

reporter: Alexandra Marian / operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri