Când este indicat examenul PET-CT în cancerul colorectal

Data publicării:
dr. Mirela Gherghe, medic primar Medicină nucleară
Dr. Mirela Gherghe, medic primar Medicină nucleară

Examenul Pet CT este tehnologia care permite diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților oncologici. Care este rolul PET-CT în diagnosticul cancerului colorectal, discutăm cu dr. Mirela Gherghe, medic primar Medicină nucleară.

Cancerul colorectal poate fi diagnosticat prin mai multe investigații imagistice – colonoscopie urmată de biopsie, examen RMN sau tomografie computerizată. Toate aceste metode au ca scop localizarea tumorii maligne, dar există și tehnici mai avansate, care permit inclusiv detectarea metastazelor, ajutând astfel foarte mult la monitorizarea tratamentului oncologic și la stadializarea bolii.

Examenul PET-CT este o investigație non-invazivă care combină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și computer tomografia (CT) și care este utilă atât pentru diagnosticul cancerului de colon, cât și pentru evaluarea tratamentului. Această investigație detectează cu mare precizie celulele tumorale folosind radiotrasori – o substanță injectată intravenos înainte de scanare, care în organism are un comportament asemănător cu glucoza și care localizează rapid și precis toate celulele tumorale din organism.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri