Care sunt cancerele care produc cel mai frecvent metastaze cerebrale

Data publicării:
Untitled
Dr. Dan Benția, medic primar Neurochirurgie

Metastazele cerebrale sunt celule canceroase răspândite în creier care provin dintr-o tumoră primară situată în alte organe din corp. Care sunt tipurile de cancer care produc cel mai frecvent asemenea metastaze și cum se tratează acești bolnavi ne spune dr. Dan Benția, medic primar Neurochirurgie.

Cele mai multe tipuri de cancer au potențial important de metastazare, adică de răspândire în corp, prin vasele limfatice sau prin circulația sanguină, la distanță față de localizarea inițială. Printre tipurile de metastaze cu o incidență în creștere sunt metastazele cerebrale. Cel mai frecvent, acestea apar ca diseminări secundare ale carcinomului pulmonar, cancerului de sân sau melanomului, însă orice cancer se poate răspândi spre creier. Metastazele cerebrale necesită întotdeauna tratament și o abordare integrată. Planul de tratament și opțiunile terapeutice se stabilesc de către o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), din care fac parte medici cu o vastă experiență în diagnosticul și tratamentul cancerului: oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut, imagist.

Principalele opțiuni terapeutice, în cazul metastazelor cerebrale, sunt tratamentul chirurgical, radiochirurgia stereotaxică, radioterapia la nivelul întregului creier și chimioterapia, dar cel mai frecvent este vorba de o combinație a acestora. Tratamentul chirurgical este indicat atunci când metastazele cerebrale sunt localizate în zone ale creierului accesibile pentru neurochirurg. Datorită metodelor moderne de tratament, supraviețuirea a crescut semnificativ la pacienții cu metastaze cerebrale. Accesul pacienților la servicii integrate de neurochirurgie este esențială pentru stabilirea cu certitudine a unui diagnostic precoce și inițierea tratamentului.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri