Cât de frecvent este cancerul de col uterin și cum poate fi prevenit

Data publicării:
dr horia cioflan
Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai des întâlnit la femei şi, din nefericire, a patra cauză de deces a femeilor din întreaga lume. Vestea bună este că această boală poate fi prevenită şi există şi metode moderne de tratament. Despre toate acestea discutăm cu dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgie robotică şi chirurgie onco-ginecologică.

Cancerul de col uterin poate fi tratat cu mari șanse de reușită prin metode chirurgicale moderne, minim invazive. În funcție de stadiul bolii, terapia presupune îndepărtarea tumorii sau a colului uterin, dar rezecțiile pot merge până la histerectomie cu anexectomie bilaterală, în cazurile avansate.

Chirurgia robotică ginecologică este folosită frecvent pentru tratarea afecțiunilor oncologice, fiind alternativa modernă la metoda clasică sau laparoscopică. Robotul chirurgical facilitează accesul medicului în zona îngustă a pelvisului, permițând astfel o extirpare mai ușoară a organelor afectate și a ganglionilor. Operația se poate desfășura mult mai precis, cu respectarea marginii de siguranță a exciziilor, protejând totodată țesuturile sănătoase din apropiere. Pacienta se va recupera mai repede, iar durata de spitalizare va fi mult redusă.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri