Ce este boala Basedow și care sunt manifestările clinice ale acesteia

Data publicării:
dr roxana boanta
Dr. Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie endocrină

Vorbim astăzi despre boala Basedow, o afecțiune autoimună, care produce modificări specifice la nivelul ochilor. Care sunt factorii de risc şi cine sunt cei mai afectaţi, în funcţie de vârstă, dar şi care este tratamentul acestei boli, ne spune dr. Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie endocrină.

Boala Basedow-Graves sau gușa exoftalmică este o afecțiune autoimună a sistemului endocrin care are ca rezultat producerea de hormoni tiroidieni în exces. Pentru formele moderate și severe de hipertiroidism, tiroidectomia totală este tratamentul de primă intenție și singurul care permite vindecarea. Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea completă a glandei tiroide, având ca scop eliminarea simptomelor și prevenirea posibilelor complicații.

Tiroidectomia este operația cel mai frecvent practicată în chirurgia glandelor endocrine. Intervențiile chirurgicale se pot realiza atât clasic (deschis), cât și minim invaziv, cu beneficii importante pentru pacient – recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată, risc redus de complicații.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri