Ce procedură chirurgicală este necesară pentru hemodializă

Data publicării:
dr Sorin Baila

Persoanele cu boală cronică de rinichi primesc de la medic indicația de a efectua hemodializă, pentru a substitui funcția deficitară a rinichilor de epurare a sângelui. Ce procedură chirurgicală îi ajută pe acești pacienți să poată face hemodializă pe termen lung aflăm de la Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară.

Fistula arteriovenoasă în vederea hemodializei este o comunicare dintre o arteră și o venă creată chirurgical pentru a permite accesul vascular cu debit mare necesar procedurii de epurare extrarenală a sângelui. O astfel de comunicare dintre o arteră și o venă este necesară deoarece hemodializa necesită o presiune vasculară similară celei din artere, dar la nivelul unei vene. Fistula arteriovenoasă este o cale de acces vascular ce asigură o durabilitate crescută față de alte proceduri și un risc redus de infecții.

Calea de comunicare dintre arteră și venă pentru dializă este cel mai frecvent situată la plica cotului. Fistula arteriovenoasă este realizată printr-o intervenție de chirurgie vasculară, cu internare de scurtă durată. Operația nu este dureroasă, deoarece se realizează sub anestezie locală și durează mai puțin de o oră.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri