Cum apar leziunile precanceroase ale tractului genital inferior şi cum pot fi descoperite

Data actualizării: Data publicării:
dr virginia tarlea
Dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie

Bolile grave pot fi prevenite dacă urmărim semne specifice, incipiente. Discutăm astăzi despre leziunile precanceroase ale tractului genital inferior şi ce măsuri se impun cu dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie.

Leziunile precanceroase care apar la nivelul vulvei, vaginului și colului uterin pot fi descoperite din timp, printr-o consultație de ginecologie, înainte să devină maligne. Astfel, prin diagnostic și tratament precoce, pot fi prevenite complicațiile care ar impune un protocol terapeutic complex. Tratamentul leziunilor precanceroase este de obicei minim invaziv, cu recuperare rapidă și nu afectează pe termen lung fertilitatea sau viața sexuală ale pacientei.

Pe lângă consultul de specialitate, care implică examinarea cu specul și tușeu vaginal, medicul ginecolog va recomanda și teste de screening, cel mai important fiind testul Babeș-Papanicolau. Această investigație este rapidă și nedureroasă și permite identificarea leziunilor maligne și precanceroase chiar și atunci când modificările nu sunt încă vizibile. De aceea, testul este recomandat periodic tuturor femeilor, chiar și în lipsa unor semne sau simptome, de la vârsta de 21 de ani până la 65 de ani. Testarea Papanicolau poate fi completată și de genotiparea HPV, care indică prezența infecției cu tulpinile oncogene ale virusului HPV, care provoacă marea majoritate a cazurilor de cancer de col uterin.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri