Cum se manifestă ruptura de ligament și în ce constă tratamentul

Data actualizării: Data publicării:
dr vladimir puscasu
Dr. Vladimir Puşcaşu, medic primar Ortopedie și traumatologie

Ruptura ligamentului încrucișat anterior este una dintre cele mai frecvente leziuni traumatice de la nivelul genunchiului. Ligamentul încrucișat anterior este principalul stabilizator al articulației genunchiului. Medicii ortopezi recomandă ligamentoplastia ca metodă de tratament. În ce constă aceasta şi cum se realizează, discutăm cu dr. Vladimir Puşcaşu, medic primar Ortopedie și traumatologie.

Ligamentoplastia se realizează printr-o intervenție minim invazivă numită artroscopie –procedură diagnostică și terapeutică prin care se poate vizualiza interiorul unei articulații. Prin două mici incizii în genunchi, chirurgul ortoped introduce în articulație mai multe instrumente chirurgicale, dar și o cameră video cu care mărește foarte mult imaginea câmpului operator. Apoi, medicul reară ligamentul afectat sau îl înlocuiește pe cel rupt cu unul nou, pentru a reda stabilitatea și funcționarea normală a genunchiului.

Ruptura de ligament încrucișat este una dintre cele mai frecvente accidentări care apar în timpul unui antrenament sau al unei competiții sportive. Diagnosticul va fi pus în urma unei consultații la medicul ortoped, care va recomanda și o serie de investigații imagistice (radiografie, examen RMN). După operația de ligamentoplastie, pacientul trebuie să nu-și suprasolicite genunchiul, până la vindecarea completă.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri