Cum se produc accidentele vasculare cerebrale

Data publicării:
dr cristian pandrea
Dr. Cristian Pandrea, medic primar Medicină de urgență

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară la noi în țară, după infarctul miocardic. Factorii de risc sunt ateroscleroza, fumatul, afecțiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Care sunt semnele unui AVC ne spune dr. Cristian Pandrea, medic primar Medicină de urgență

Accidentul vascular cerebral trebuie considerat întotdeauna o urgență majoră, indiferent că s-a produs prin ischemie sau prin ruperea unui vas de sânge. Este foarte important să știm cum recunoaștem un accident vascular cerebral. În cazul în care observați unul din următoarele semne sau simptome, chiar dacă acestea se pot remite, trebuie să solicitați de urgență asistență medicală:

  • Asimetrie facială: rugați pacientul să zâmbească; observați că o parte a feței rămâne imobilă?

  • Slăbiciune asimetrică a brațelor: rugați pacientul să ridice ambele brațe; observați că unul dintre brațe nu poate fi susținut sau nu poate fi ridicat?

  • Vorbirea: rugați pacientul să repete o frază simplă; vorbirea îi este confuză sau de neînțeles?

Dacă ați observat oricare din aceste semne, apelați de îndată serviciul medical de urgență. Nu așteptați pentru a vedea dacă se îmbunătățesc simptomele, fiecare minut contează. Pe măsură ce trece timpul, crește riscul de producere a unor leziuni cerebrale ireversibile și de dizabilități.

Accidentul vascular cerebral ischemic acut reprezintă larga majoritate a accidentelor vasculare cerebrale și poate fi tratat prin tromboliză sau prin trombectomie endovasculară, dacă pacientul ajunge de urgență într-un centru specializat. Pentru tromboliză, fereastra terapeutică este de 4 ore și jumătate de la apariția primelor simptome, dar ideal este ca tratamentul să fie administrat cât mai repede. Fiecare minut suplimentar în care țesutul cerebral este privat de oxigen se traduce prin pierderi neuronale care altfel ar putea fi evitate: „Time is brain!”.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri