În ce constă tratamentul cancerului cu metastaze și ce este stereotaxia

Data actualizării: Data publicării:
dr cristina iftode
Dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie.

Stereotaxia este metoda de tratament eficientă în tratarea diverselor tipuri de cancer. Vorbim astăzi despre cancerul cu puţine metastaze. Prin ce se deosebeşte de alte tipuri de cancer şi care sunt metodele cele mai eficiente propuse pentru pacienţii aflaţi în această situaţie, ne spune dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie.

Cancerul cu oligometastaze poate fi tratat prin stereotaxie, o tehnică de radioterapie avansată, care permite iradierea precisă și eficientă a tumorilor maligne cu doze mari, fără afectarea țesuturilor sănătoase din jur. Aceasta poate fi și o alternativă la chirurgie, fiind indicată mai ales pentru pacienții care au contraindicație la operații sau care nu suportă anestezia.

Spre deosebire de radioterapia externă convențională, stereotaxia necesită un număr mai redus de ședințe (stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizarea și volumul tumorii și de organele vecine), iar durata unui tratament nu depășește 20 de minute, timp care include controlul radiologic și poziționarea pacientului. Tratamentul nu este dureros, iar imediat după procedură pacientul se poate întoarce la activitățile cotidiene.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri