Metode moderne de tratament pentru pietrele la rinichi

Data publicării:
dr rucsandra manu
Dr. Rucsandra Manu, medic primar Urologie

Pietrele la rinichi pot fi tratate modern, prin dezintegrarea calculilor. Acest lucru este posibil prin folosirea unor unde de șoc produse în afara organismului. Despre această metodă discutăm cu dr. Rucsandra Manu, medic primar Urologie.

Litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL) este, în prezent, cel mai frecvent recomandat tratament minim invaziv pentru litiaza renală. Calculii renali sunt distruși cu ajutorul unui aparat special, care produce unde de șoc în afara organismului, fără să afecteze țesuturile. Astfel, pietrele formate în rinichi sunt sparte în fragmente mai mici, care pot fi eliminate natural, prin urină.

Pacienții care suferă de litiază renală pot primi indicație pentru acest tratament eficient, nechirurgical, în urma unei consultații de urologie. Tratamentul prin ESWL nu este însă recomandat în orice situație, de aceea este necesar un consult detaliat, completat cu o serie de investigații medicale – imagistice și teste de laborator, pentru evaluarea completă a stării de sănătate a pacientului. De exemplu, litotriția este contraindicată persoanelor care suferă de boală cronică de rinichi sau de hipertensiune arterială.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri