Vikingii: O poveste de succes irezistibilă și o multitudine de legende

Data actualizării: Data publicării:
luptător viking Articol susținut de National Geographic
Luptător viking. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Au fost cunoscuți drept „cei mai mari războinici din istorie” dar, în același timp, s-a spus despre ei că „știau doar să fure” și că erau extrem de cruzi, când în realitate au pus bazele unei veritabile civilizații. Au fost creatorii unei mitologii formidabile, extrem de „vii” și ale cărei ecouri răzbat până în zilele noastre. Noua serie documentară „Vikingii: ascensiunea și decăderea”, care va avea premiera în România pe National Geographic, în data de 17 octombrie 2022, la ora 22:00, prezintă, documentează și analizează toate aceste mituri, dar și adevăruri mai puțin cunoscute despre temuții războinici nordici. Cunoscuți în istorie sub numele de „vikingi”.

Din seria „Vikingii: ascensiunea și decăderea” aflăm, de pildă, că acești războinici nu se autointitulau „vikingi”. Perioada lor de glorie s-a manifestat cu precădere de la sfârșitul secolului al VIII-lea și până la începutul secolului al XI-lea. Cu toate acestea,  numele de „viking” le-a fost atribuit abia mai târziu: termenul nu desemnează o apartenență etnică, precum „scandinav” sau „danez”, ci e folosit pentru a indica o veritabilă „profesie”: cea de „luptător al mării”.

Vikingii au fost niște luptători ai mării de neegalat. În ciuda stereotipurilor care îi reprezintă doar în postura de simpli navigatori ai apelor reci ale Nordului Europei, în timp s-a dovedit - iar acest lucru este atent documentat și analizat în seria National Geographic, faptul că vikingii au ajuns până în Extremul Orient, lumea arabă sau chiar America.

VikingsRiseAndFall_008
Femei vikinge. Imagine cu caracter ilustrativ. „Vikingii: ascensiunea și decăderea” va fi difuzat pe National Geographic pe 17 octombrie, de la ora 22.00 Foto: National Geographic/Dash Pictures/Adam Jandrup

Pe aceste noi teritorii descoperite, vikingii au făcut comerț, au construit case și au format familii și și-au format și dezvoltat propria cultură pe care au combinat-o inclusiv cu cea locală.

Între anii 700 și 1100, acești războinici nordici au cucerit Marea Britanie și Irlanda, au asediat Parisul, au construit rețele comerciale complexe până la Constantinopol și Bagdad și au fost primii care au pus piciorul pe câmpiile sălbatice ale Americii, înainte de a dispărea în obscuritate. Urmărirea ascensiunii și decăderii lor în această nouă serie incredibilă implică o călătorie epică pe tot globul, începând cu secolul al VIII-lea și o privire detaliată asupra a cine erau vikingii și de ce au navigat pentru prima dată dincolo de țărmurile lor frumoase pentru a jefui mănăstirile de pe coastele Marii Britanii și Irlandei.

Sinopsisurile episoadelor din seria „Vikingii: Ascensiunea și decăderea”

Episodul 1: Drumul spre Lindisfarne

Un atac asupra unei mici comunități religioase de pe insula sfântă Lindisfarne, în anul 793 d.Hr., a anunțat începutul epocii vikinge de cucerire și expansiune, dar înainte de aceasta, vor fi documentate începuturile vikingilor în Scandinavia.

Episodul 2: Marea armată păgână

Asediul orașului York a avut loc începând cu anul 866, când Marea Armată păgână a revendicat capitala York. Vor fi analizate principalele bătălii și fortărețe din Anglia secolului al IX-lea.

Episodul 3: Până la Est de Bagdad

„Drumul Mătăsii” a deschis o lume a comerțului pentru scandinavii din Orient. Căutând și mai multă bogăție, vikingii cunoscuți în Orient sub numele de „Rus” au atacat Constantinopolul în 860. Rusii au devenit o prezență permanentă și de temut în Imperiul Bizantin.

Episodul 4: Căderea Imperiului franc

Asediul Parisului din 885 a fost punctul culminant al invaziilor vikingilor în Franța. Vor fi examinate atacurile persistente ale vikingilor asupra Franciei și prezența durabilă a scandinavilor în Imperiul franc și dincolo de acesta.

Episodul 5: Vestul Sălbatic

Tulburările politice din Norvegia conduc la o călătorie de descoperire spre vest. Vikingii descoperă Islanda, unde au stabilit o așezare de durată. Continuarea explorării din Islanda duce la descoperirea Groenlandei și a țărmurilor din Terra Nova, făcându-i pe vikingi să fie primii europeni care descoperă America.

Episodul 6: A doua epocă vikingă

Domnia lui Harald „Bluetooth” (de la al cărui poreclă avem astăzi numele cunoscutului sistem de transmisie de date), la mijlocul secolului al X-lea, ca rege al unei Danemarcei nou unificate, puternice și creștinate, a marcat începutul celei de-a doua epoci vikinge. Însă domnia nu avea să dureze, normanzii câștigând în cele din urmă Regatul Englez în 1066. Vor fi discutate ultimele zile ale imperiului viking.

Serialul documentar National Geographic „Vikingii: Ascensiunea și decăderea” dezminte  astfelmiturile, prezintă legendele și îi invită pe telespectatori să fie martori la evoluția acestor mari războinici ai trecutului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri