Galerie Foto 75 de ani de când s-a sinucis Adolf Hitler. Cum au arătat primele pagini ale ziarelor vremii

Data actualizării: Data publicării:
Hitler Adolf
FOTO: Profimedia Images

În data de 30 aprilie 1945, dictatorul nazist Adolf Hitler s-a sinucis în Berlin, potrivit documentelor oficiale. Odată cu el și-ar fi luat viața și Eva Braun, femeia care i-a fost alături mai mulți ani și cu care s-a căsătorit cu o zi mai devreme.

În primăvara anului 1945, Germania nazistă era într-o situație disperată, foarte aproape de înfrângere, după ce principalii aliați europeni îl abandonaseră pe Adolf Hitler. În aprilie 1945, armata sovietică a ajuns la Berlin. Adolf Hitler se afla într-un buncăr amenajat în centrul capitalei Reich-ului, alături de câțiva apropiați și de Eva Braun. În 29 aprilie, a decis să se căsătorească cu ea, după ce ani la rând refuzase categoric să facă acest lucru.

A doua zi, când trupele sovietice au ajuns lângă Cancelaria Gemaniei, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis pentru a nu fi făcuți prizonieri. Cadavrele au fost duse în craterul unei bombe, iar unul dintre ultimii colaboratori care îi rămăsese loial lui Adolf Hitler, Otto Gunsche, a stropit cele două cadavre cu benzină și le-a dat foc.

Atunci, vestea morții lui Adolf Hitler a apărut în toate ziarele vremii, cu titluri uriașe.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

În 2 mai, ultimii apărători ai Berlinului s-au predat, iar în 8 mai 1945, liderii Germaniei naziste care mai rămăseseră în viață au semnat capitularea. În Moscova trecuse de miezul nopții, de aceea Stalin a decis ca sovieticii să serbeze victoria în 9 mai.

Arderea cadavrului lui Hitler a dat naștere unor legende potrivit cărora dictatorul nazist ar fi scăpat și s-ar fi refugiat în Argentina sau în Brazilia.

Adolf Hitler rămâne unul dintre cei mai detestați oameni din istorie. Politica sa expansionistă agresivă este considerată principala cauză a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu pierderi omenești colosale. De numele său sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa, precum și lichidarea adversarilor politici din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri