Dimineața care a adus sărăcia. În august 1947, românii aruncau banii pe străzi

Data publicării:
bani

Valoarea dolarului american creştea, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, văzând cu ochii. În 1947, un dolar costa șase milioane de lei, o sumă record pentru toate timpurile. Inflația galopantă era o situație pe care trebuiau să o rezolve toate statele împlicate în război. Era o perioadă în care se tipăreau foarte mulți lei. Pe piață nu existau mărfuri, astfel că românii ajunseseră să aibă economii consistente.

Marica Luca, colecționar bani vechi: S-a pus problema de a se denomina, de a fi o reformă bănească fiindcă bunurile de larg consum ajunseseră să coste foarte mult. Pentru o pereche de pantofi era necesar să te duci cu un sac de bani.

Așa se face că, pe 15 august 1947, leii au devenit lei grei. Oamenii au rămas cu bani cu care nu puteau cumpăra mai nimic.

Marica Luca, colecționar bani vechi: Surplusul de bani a fost aruncat pe străzi sau chiar pus pe foc.

Ca și când nu ar fi fost suficient, în 1950, zvonul unei noi reforme monetare i-a determinat pe români să cheltuie puţinii bani pe care îi mai aveau pe lucruri nu neapărat necesare.

Marica Luca, colecționar bani vechi: Se ajunsese la un haos comercial, țăranii cumpărau scaune stomatologice numai cu scopul de a-și cheltui banii economisiți.

Banii care cândva nu mai aveau nicio valoare sunt acum vânaţi de colecţionari. Oameni care plătesc sume grele pentru bancnote vechi. În centrul Clujului, doi soţi fac bani din banii timpurilor trecute.

Daniel Rusea: Prima bancnotă ca şi importanţă - 5 lei anul 1877. Este prima bancnotă emisă la noi în ţară.

Este bancnota care ocupă locul de cinste în colecţia impresionantă a celor doi soţi.

Daniel Rusea: Cele mai mici bancnote care au fost emise la noi în țară, în timpul lui Ferdinand, anul 1917, au dimensiuni foarte apropiate de timbre.

O singură bancnotă poate ajunge să coste chiar şi 1.000 de lei.

Daniel Rusea: Preţul reflectă raritatea lor. Prețul depinde de starea lor, pot să coste 200-300 de lei sau mult mai mult.

Pe lângă colecția impresionantă de bancnote, familia Rusea se mai poate mândri și cu o colecție de monede de argint românești.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri